23948sdkhjf

Røyk fra skjærebrenning ikke «farlig»

En nær nabo til Stena Recycling ASA i Hommelvik spurte Fylkesmannen i Trøndelag om røyk og gass fra skjærebrenning er helsefarlig. Nå har han fått svar: Nei.

Det var i begynnelsen av august i år at Fylkesmannen mottok en henvendelse av en innbygger i Malvik som spurte om røyk og gass fra skjærebrenning er helsefarlig. Han er nærmeste nabo til Stena Recycling AS, som driver med denne prosessen. Stena Recycling driver med skjærebrenning av returmetall, og naboen var naturlig nok bekymret for helsefaren.

Det er Malviknytt.no som har omtalt saken.

Fylkesmannen på sin side hadde liten kjennskap til helsefaren, og tok kontakt både med bedriften og St. Olavs Hospital i Trondheim for å få svarene naboen etterlyste. Etter nøye vurdering av de innkomne svarene, fastslår Fylkesmannen at det er liten helserisiko – i alle fall for naboen.

For de som utfører skjærebrenning vil det være en viss helserisiko om man ikke bruker verneutstyr. Svevestøv av jern som partikkelform vil forekomme, og bedriften opplyser at de har iverksatt strenge tiltak for å beskytte sine ansatte med verneutstyr og god ventilasjon. Videre skrivre Stena Recycling at «jern som skjærebrennes er rent og vi anser av denne grunn luftutslippet til å være uten risiko for våre omgivelser».

Svaret Fylkesmannen fikk fra ekspertise på St. Olavs Hospital viser det samme.

Malviknytt.no skriver at basert på en samlet vurdering har forurensningsseksjonen ved Fylkesmannen i Trøndelag, og med dagens kunnskap om svevestøv, kommet fram til at dette sannsynligvis utgjør liten helserisiko. Uavhengig av dette oppfordrer Fylkesmannen bedriften til å utføre aktiviteten innenfor normal arbeidstid, og varsle naboene i god tid før skjærebrenning utføres.

«Eksponering til omgivelsene av røyk fra lokal skjærebrenning av metall er svært liten. Samlet sett, med dagens kunnskap om jern i svevestøv, utgjør dette sannsynligvis liten helserisiko», skriver seniorrådgiver Sigrid Lund Drage hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078