23948sdkhjf

Produksjons- og omsetningsvekst i industrien

Norsk industriproduksjon gikk opp 1,7 prosent i andre kvartal sammenliknet med første kvartal, viser sesongjusterte tal. Høy aktivitet i petroleumsrettet leverandørindustri bidro blant annet til økningen.

Indeksnivået for industriproduksjonen var på 119,8 (2005=100) i andre kvartal 2019 mot 117,8 i første kvartal. Den langsiktige trenden viser en javn økning siden mai 2018.

Sesongjusterte tall viser at industriproduksjonen hadde en vekst på 1,7 prosent i andre kvartal, sammenliknet med første kvartal. Det var særlig høy aktivitet innen bygging av skip og oljeplattformer som vokste med hele 7,5 prosent. I tillegg bidro også næringsmiddelindustrien og næringsgruppa dataindustri og elektrisk utstyrsindustri positivt.

Samla sett hadde den petroleumsrettede leverandørindustrien en klar produksjonsøkning på 4,8 prosent i kvartalet. Veksten henger sammen med en økning i investeringsaktiviteteten i olje- og gassnæringen som har funnet sted det siste året. Samtidig har flere av de tradisjonelle leverandørvirksomhetene òg aktivitetsvekst knyttet til leveranser mot andre næringer enn olje og gass.

Industriomsetningen hadde en oppgang på 1,2 prosent fra mai til juni 2019, viser sesongjusterte tall. Næringen bygging av skip og oljeplattformen stod for mesteparten av denne oppgangen. Enkelte store leveranser var hovedårsaken til næringens høye omsetning i juni.

Næringen ikke-jernholdige metaller og næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri bidro mest til å dempe oppgangen i industriomsetningen i perioden. Prisnedgang på metaller og raffinerte petroleumsprodukter var en medvirkende årsak til omsetningsnedgangen i disse næringene. For mer om prisutviklingen i industrien.

 

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125