23948sdkhjf

Hardere fronter i handelskrigen

«Hardere fronter i handelskrigen gir rekordsterk dollar og usikkerhet», skriver salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i Astrups ferske markedsrapport.

Norsk PMI falt hele tre poeng til 48,4 for juli. Dette er det laveste nivået på tre år og fjerde måned med nedgang. Målingen må likevel tolkes med det faktum at antall respondenter er halvparten av normalen grunnet ferie. SSB konjunkturbarometer som kom for andre kvartal 23/7 viser fortsatt vekst i industrien, men lavere vekst enn tidligere.

«Donald Trump sitt utspill om ytterligere økning av tollen på varer fra Kina har senket børsene verden rundt, samt sendt dollaren til sitt høyeste nivå på tre år. Prisen på nikkel har samtidig løftet seg 20 prosent i løpet av juli uten at årsaken er åpenbar. En teori er den store etterspørselen etter batterier som gir økt behov for nikkel. Hydro leverte bedre tall enn fryktet for andre kvartal, men taper fortsatt på primærmetall grunnet redusert produksjon i Brasil. På ekstruderte profiler og valsede produkter tjener Hydro mindre enn før, totalt sett ble det et driftsresultat på 875 millioner i andre kvartal. Outokumpu leverte også lavere resultat i første halvår i år i forhold til i fjor», heter det videre i markedsrapporten fra Astrup.

Leveringstidene er litt kortere nå på valseprodukter i aluminium. Hydro har ni til 12 ukers leveringstid fra sine verk på Karmøy og Holmestrand, mens det er kortere fra deres tyske verk. Arconic ligger på seks til sju uker på sine verk i Europa. På standardmaterialer i rustbestandig stål kan Outokumpu levere tynnplater og kvartoplater ultimo september. På Duplex og andre spesialiteter i kaldvalset er det ikke ledig kapasitet før i februar 2020 hos Outokumpu. Acerinox har leveringstid i oktober på standard rustbestandige plater og melder om høyere aktivitet grunnet økningen i prisen på nikkel. På stangstål er det ingen store endringer, men grovere rustbestandig bolt er mer etterspurt (olje og gass). Legeringstillegget på rustbestandig gikk litt opp i august. Om dagens pris på nikkel holder seg blir det en betydelig økning til september.  Skrottillegget på stål gikk ned til 2120.- kr/ tonn for 520M, mens det ble en økning i gjennomsnittsprisen på kobber

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078