23948sdkhjf

Ble verdensledende på avanserte verktøy

En liten maskineringsbedrift i Trondheim er den første i verden som har digitalisert verktøy for avansert dreiing. Teknologien gjør det mulig å unngå skader på komplekse og dyre deler for fly- og gassindustri.

Dette går det fram av en artikkel som står på SINTEFs hjemmesider.

Nå kommer de digitale verktøyene til maskineringsbransjen – og det skjer i Trondheim. Med hjelp til sensorutvikling fra forskere ved SINTEF Digital og Tecnec Larsen har Sandvik Coromant utviklet verktøy med sensorer, som gjør det mulig å ha full kontroll over dreieprosessen. Dette vil spare virksomhetene for tid og penger, sikre god og jevn kvalitet, samt unngå at mange deler blir til skrap.

Sensorer i verktøyene sørger for at de som lager komponenter til blant annet fly- og olje og gassindustrien, får viktig informasjon under prosessen og dokumentering av resultatet. Det fører til at man kan optimalisere produksjonen og unngå at uønskede hendelser skjer.

– Prosjektet har så langt vært en stor suksess, og er godt tatt imot. Det er klart det vil være en kjempebesparelse å ha en teknologi som unngår at skader skjer i disse prosessene hvor man ofte produserer svært komplekse og dyre deler, sier SINTEF-forsker Terje Mugaas.

Sandvik Teeness på Ranheim, som er et datterselskap av Sandvik Coromant, har stått for utviklingen av teknologien. De har spesialisert seg på verktøy til dreie-, frese- og boreoperasjoner av metaller. Det er her snakk om lange og slanke verktøy, som derfor lettere kan begynne å vibrere. Dette gjør det vanskelig å lage de glatte flatene man er avhengig av for å møte strenge krav.

Hovedutfordringen er at operasjonen ofte skjer langt innvendig i store komponenter, som gjør det umulig å se sluttresultatet før prosessen er ferdig – og her er det ingen angrerett. Det skal lite til før noe må skrapes.

– Tidligere måtte operatøren basere seg på erfaring og lytte til prosessen for å oppdage avvik, men dette har etter hvert blitt en vanskelig øvelse ettersom maskinene blir mer og mer lukkede, sier Mugaas.

Du kan lese hele artikkelen her.

Kilde: SINTEF

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094