23948sdkhjf

Har investert for over 115 milliarder kroner siden 2000

Det har vært en kraftig vekst i investeringene i sjømatnæringen fra og med 2013, drevet i hovedsak av oppdrett og fiskeindustri

Det er NORCE som akkurat har levert sluttrapport i Fiskeri- Havbruksnæringens Forskningsfinansering (FHF) til prosjektet «Kartlegging av investeringer gjort av fiskeflåten, havbruksnæringen og fiskeindustrien» som har kartlagt investeringene i næringen helt fra 1970, med fokus på de siste ti årene.  Dette skriver  FHF selv i en pressemelding.

Det er av stor betydning å kunne dokumentere sjømatnæringens investeringer. Investeringer gir en pekepinn på hvilke sektorer som er i vekst, og hvilke sektorer som skaper verdier utover egen kjernevirksomhet. Investeringsnivået sier også noe om prioriteringer innad i næringene, som kan påvirkes av endringer i økonomiske rammebetingelser, politisk press og andre eksterne forhold. Spesielt de økonomiske rammebetingelsene er under revidering i både fiskeri- og havbruksnæringen. Derfor var det viktig for FHF å initiere dette prosjektet.

Da de største investeringene tidligere gikk inn i båter, så viser rapporten at i de siste årene har det blitt en dreining mot at en større del av investeringene går til å utvikle og bygge avansert utstyr om bord. Det vises også tydelig at strukturendringer i fiskeflåten har gjort fisket mer effektivt og gjør at det trengs færre investeringskroner for å opprettholde fangstvolumet.

Mellom 2008 og 2019 har det blitt investert 12 mrd. kr i fiskeflåten. Disse drives av en kombinasjon av generelt høy lønnsomhet, utvikling mot større enheter (strukturkvoteordningen), mer avansert og dyrere fartøy og myndighetenes miljøpolitikk.

Det har de siste årene vært en vekst i investeringer i settefiskanlegg/postsmoltanlegg, utviklingskonsesjoner/FoU og ulike typer servicefartøy, som skyldes stagnerende produksjonsvolum, ny forskrift for smoltanlegg og luseproblemer. Det har i samme periode vært en betydelig bygging av servicefartøy og brønn-/slaktebåter, som også er et resultat av mer håndtering i forbindelse med forebygging og kontroll av lus.

I fiskeindustrien som i rapporten er delt inn i tre kategorier (slakteri/pakkeri for oppdrettsfisk, mottak/pakkeri for villfangst og produksjon av fiskemel og -olje og ingredienser (biomarin industri) så står slakteri/pakkeri innen havbruk for over halvparten av investeringene.

De siste årenes investeringer handler i stor grad om maskiner/utstyr og FoU og gjenspeiler fokus på automatisering.

Både når det gjelder investeringer innen havbruk og fiskeindustri har aldri investeringene vært høyere enn akkurat nå.

Link til sluttrapporten finnes her

 

Kilde: Pressemelding fra FHF

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093