23948sdkhjf

Ameka tester pallerobot i pilotprosjekt med Glamox

Ameka har inngått samarbeid med den danske produsenten Robotize som har utviklet den typegodkjente helautomatiserte og autonome palleroboten; GoPal. Roboten er nå med i et pilotprosjekt hos Glamox.

-Så langt har pilotprosjektet overrasket oss på mange positive måter. Installasjonen og opplæringen tok ca. 2,5 dager til sammen. I tillegg har hele installeringen viste seg å være ganske intuitiv, sier produktansvarlig Bruno Montojos hos Ameka.

Ameka er en teknologibedrift som leverer produksjonslinjer og produksjonsmaskiner for alle formål til industrien. Selskapet er også verktøymakere som produserer verktøy for metallbearbeiding som stansing, bombering, plaststøping, dyptrekking med mer. Ameka er offisiell Kuka Roboics-partner og leverer Kuka Robots til sine produksjonslinjer, samt GoldPartner Linsight skybasert styrings- og analysesystem. I tilegg har vi GoPal AIG pallerobot fra Robotize. Ameka holder til i nordenden av Glamox fabrikker i Molde, og har en egen maskinpark for alle typer maskinering, inklusive Electro Discharge Machining – tråd- og senkegnisting.

Ameka er heleid datterselskap av Axtech AS.

. - Vi satser stort på å bli leder innen autonome mobile palleroboter til det serieproduserende industrimarkedet og har i partnerskap med Robotize satt opp og igangkjørt vårt første GoPal pilotprosjekt i Norge, sier daglig leder hos Ameka, Arild E Kilen. GoPal er et helautomatisert palletransportsystem som ble utviklet for å oppnå et høyt fleksibilitetsnivå og pålitelighet i internlogistikken tilpasset det nordiske markedet. Pilotprosjektet har blitt satt opp ved Glamox fabrikker i Molde og er åpent for visning og presentasjon for interessenter som tar kontakt.

GoPal™ er godkjent som kollaborativ robot, og kan operere i områder hvor personell og andre transportmidler opererer, og kan forholde seg til omskiftende lokaler (varer på gulvet) og er selvlærende (autonom). Ved hjelp av avansert robotikk og signalsporing vil våre selvkjørende palleroboter flytte paller på opp til 800 kg rundt i en fabrikk uten annen infrastruktur enn WiFi nettverk. GoPal™ er allerede satt opp i forskjellige industrimiljøer i Norden og Europa. Selskap som Plus Pack, AVK Gummi, MAN Energy Solutions, Scanfil og Trio Line har allerede roboten i arbeid.

PILOTPROSJEKT: GoPal er en pallerobot som nå testes ut hos Glamox i samarbeid med Ameka. FOTO: AMEKA

- Med Glamox på laget har vi nå også en pilot kjørende i Norge, sier Kilen.

Produktansvarlig Bruno Montojos har sammen med operatørene allerede prøvd hvor enkelt det er å tegne nye baner hvor roboten skal kjøre, basert på endringer i lokalet. Noen endringer krever selvfølgelig teknisk hjelp fra Ameka, men i stor grad kan operatører og områdeansvarlig på fabrikken enkelt gjøre endringer selv utfra et veldig enkelt grensesnitt på webportalen til GoPal. All teknisk hjelp er utført via online support. Alt kjøres over Wifi og man trenger bare å logge seg på for å feilsøke eller gjøre endringer. Etter kun to dager ble roboten en integret del av logistikken, og fabrikkens medarbeider bruke roboten mer og mer til å frakte varer mellom stasjoner.

Man trenger ikke en PC for å operere GoPal robot. Medarbeidere trenger bare å trykke på en knapp ved stasjonen for å bestille henting, eller levering. I tillegg kan man selvsagt kjøre GoPal med sin egen mobiltelefon, nettbrett, eller PC ved hjelp av pålogging på vanlig nettleser (Chrome, IE, Safari, osv.). Når man er logget på har man tilgang til status på robot, og kan se hvor robotene tilenhver tid er og den enkeltes status. Via nettleseren har man også tilgang til statusrapporter og historikk. Det er også mulig å sette opp en epostliste til de som vil ha statusmeldinger fra GoPal ved gitte hendelser.

Ameka har vært en solid omstillingsprosess etter noen dårlig for to-tre år siden, men kan nå vise til bedre tall.

– Vi brukte 2017 på en omstilling som kostet ganske mye penger. Vi fikk et

forferdelig resultat det året som følge av lav omsetning og at det kostet mye

penger å snu selskapet og finne nye marked. I 2018 tok vi igjen mye av det tapte.

Da gikk det langt bedre. Og så langt i 2019 er vi tilbake med svarte tall. Nå går det

bra, sier Arild E. Kilen, som ser lyst på framtida.

Kilde: Pressemelding fra Ameka

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078