23948sdkhjf

Internasjonalt forskningsprosjekt på havet

Forskere fra flere land med kyst har nylig satt i gang en prosjekt til 100 millioner kroner (10 millioner Euro) som skal analysere havets økosystem.

Det skriver subseaworldnews.com. Forskerne skal se på havet fra Island til Sør-Amerika og skal bidra til ny innsikt om hvordan klimaendringene påvirker planeten og ikke minst dyrelivet i Atlanterhavet.

Prosjektet skal også forsøke å finne svar på hvordan kommersiell aktivitet på virker havet. Forskerne skal derfor se nærmere på aktiviteter som fiske, olje- og gass-utvinning og gruvedrift på dypt vann.

Prosjektet har fått navnet iAtlantic, og vil bruke den aller nyeste teknologien på området for å vurdere havets helsetilstand, og dermed bidra til at politikerne verden over kan fatte vedtak som bedre kan beskytte havet.

Forskerne vil samle store mengder data ved å gjennmføre 32 ulike forskningsekspedisjoner med en internasjonal flåte av fartøy som skal reise på kryss og tvers av Atlanterhavet. Forskerteamene vil bruke marine roboter og bildeteknologi for å utvikle kart som verktøy for bedre å forstå livet i havet på dypt vann.

Forskerne vil med dette prosjektet få en innsikt  som gjør det lettere å forstå hvilke områder av havet som er mest utsatt for klimaendringer.

Forskningsprosjektet er støttet av EUs «Horizon 2020-program»,og omfatter forskere fra 33 ulike instituasjoner i hele Europa, men også forskere fra Argentina, Brasil, Sør-Afrika, Canada og USA. Prosjektet skal gå over fire år, og ble lansert i juni i år.

- Vi har en tendens til å glemme at vi lever på en planet med mye hav, og at majoriteten av alt liv på jorde skjer på dypt vann. Men havene er under stort press fra klimaendringene, destruktit fiske, plastforurensning og andre menneskelige aktiviteter, sier professor Murray Robert ved Universitetet i Edinburgh i Skottland. Han leder prosjektet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094