23948sdkhjf

Europeisk stålindustri svært bekymret

Europeiske stålprodusenter er så bekymret for Europas stålproduksjon at de har sendt et brev til EUs øverste organer om at de straks tar tak i utfordringene næringen står overfor.

Global overkapasitet, fallende etterspørsel i EU-området og økende eksport er noe av det de 45 lederne av stålprodusentene mener er de største utfordringene de står overfor. De ber derfor EU ta tak i utfordringene.

«Det har vært en plutselig og svært merkbar negativ utvikling i framtidsutsiktene for europeisk stålindustri. Konsekvensene av denne utviklingen er nå helt klare», begynner lederne brevet med. Videre skriver de at flere har annonsert at de må stenge fabrikker eller kutte kraftig i produksjonen i hele EU-området. Flere 1000 jobber står i fare for å bli utradert, skriver de 45 lederne av noen av de største stålprodusentene i Europa.

«Denne krisen skyldes en trend vi har sett over tid. Det er global overkapasitet på stål, og EU er blitt et dumping-område for resten av verdens overkapasitet. Dette er roten til hele problemet», heter det i brevet videre. De skriver også at dette fører til umiddelbar bekymring. Importen av stål er blitt mer enn doblet siden 2013, og når nå nesten 30 millioner tonn i kjølvannet av innføringen av USAs stål-toll i 2018.

«Stål som er produsert i EU har økt marginalt siden 2013 og er forventet å gå ned i 2019», skriver de videre. De peker også på utfordringer knyttet til at EUs økonomi har sviktet og at prisen på råmaterialer og energi er høye og flyktige. I tillegg har kostnadene knyttet til CO2 økt kraftig: De er nå fem ganger høyere enn ved inngangen til 2018. De 45 stålprodusentene mener at det er EU-produsentene som bærer denne byrden alene, og ikke de som eksporterer til EU.

«EUs stål-industri er i en krise på grunn av disse eksterne faktorene. Vi ber derfor at EU-landene, EU-parlamentet og EU-kommisjonen om å jobbe for å stanse importen som ødelegger EU-markedet, og iverksette tiltak for å styrke EUs stål-produksjon. I tillegg ønsker vi et snarlig møte slik at vi kan diskutere løsninger slik at bransjen overlever de ytre faktorene som påvirker vår drift», skriver de 45 stålprodusentene avslutningsvis i brevet.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.071