23948sdkhjf

Trump hindrer WTO

Norge har klaget USA inn for Verdens handelsorginasjon (WTO) grunnet Trumps straffetoll på stål. Men den amerikanske presidenten vil ikke utnevne dommere som kan avgjøre saken.

WTO er organisasjonen som på verdensbasis skal hanskes handelstvister mellom land. Men Donald Trump setter seg på bakbeina og vil ikke utnevne nye dommere. Det betyr at WTO kan miste seks av sju dommere i det øverste panelet ved utgangen av året.

Det er ABC Nyheter som skriver dette.

Dette bekymrer norske myndigheter, som har klaget USA inn for handelsorganisasjonen for straffetoll på stål.

– Norge er bekymret for konsekvensene av at det ikke er mulig å oppnevne nye medlemmer til WTOs ankeorgan (WTOAB). Et velfungerende tvisteløsningssystem er en helt sentral del av WTO og det regelbaserte multilaterale handelssystemet, sier statssekretær Marianne Hagen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Hun legger til at Norge deltar aktivt i WTO-diskusjoner for å løse situasjonen som er oppstått.

Det er noe nytt at den amerikanske presidenten lenge har ønsket å tone det amerikanske bidraget til ulike internasjonale fora. Det gjelder både FN og WTO. Trump har også gitt sin støtte til ulike partier og politikere som ønsker et svekket EU.

President Trump har omtalt WTO som en «katastrofe for internasjonal handel». Dette til tross for at USA har fått helt eller delvis medhold i nærmere 90 prosent av sakene de har tatt inn for tvisteløsningsorganet siden 1996. USA er det landet som det både oftest klages mot, og landet som sender inn flest klager.

USA har vært misfornøyd med WTO, og siden 2017 har landet motsatt seg å fornye vervene i WTOAB. USA har ikke ville oppnevne nye dommere, så nå står fire av sju seter ledige.

«WTOs ankeorgan har konsekvent gått utover sitt mandat at det har forpliktet WTO-landene på måter som aldri er blitt godkjent av USA eller andre WTO-land», heter det i en uttalelse fra USAs utenriksdepartement til WTO av 28. mai i år.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095