23948sdkhjf
>

Mangel på 60.000 arbeidstakere

Mange bedrifter innen olje, gass og offshore, skriker etter arbeidskraft.

Ifølge NRK mangler norske bedrifter nå 60.000 arbeidstakere. Finn.no melder at antall stillingsannonser i olje- og gassnæringen er doblet i perioden januar-mai år sammenliknet med tilsvarende måneder i 2018. Og samtidig melder altså NAV norske bedrifter mangler 60.000 arbeidstakere, og mangelen er størst i olje-, gass- og offshorebransjen, men også innen bygg og anlegg er det stor mangel. I tillegg er det også etterspørsel etter arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren, butikk og varehandel og i IT- og programvarebransjen.

Les også: Regjeringen satser over 80 millioner på utslippsreduserende petroleumsteknologi

Økningen i antall ledige stillinger kommer etter oljeprisfallet i 2014, der det tok noen år før olje- og offshore-bransjen igjen begynte å ta seg opp. Nå ser man at næringene er på full fart framover igjen.

NRK har besøkt Aker Solutions i Egersund, og de er en av mange bedrifter som mangler arbeidskraft.

– Det er ikke nok tilgjengelig kapasitet innenfor enkelte områder, spesielt kan vi trekke frem TIG-sveisere. Da må vi ut og lete i hele verden etter den typen kompetanse, sier Linda Aase, konserndirektør i Aker Solutions til NRK.

Det er to ting som forklarer mangelen. Det ene er at arbeidsinnvandringen gikk kraftig ned i forbindelse med oljeprisfallet og dårligere norsk økonomi. Det andre er at EU går godt.

- Da blir det ikke så interessant å komme til Norge, sier Øystein Dørum til NRK. Han er sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Equinor frykter en ny lønnsspiral slik man så før oljeprisfallet i 2014. Selskapet mener at aktørene i bransjen må jobbe sammen for å unngå at eny slik situasjon oppstår.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.079