23948sdkhjf

Legger ned grunnsteinen på Stord i dag

Kværner besluttet i 2018 å investere 370 millioner kroner i et omfattende nytt kaianlegg ved verftet på Stord. Onsdag 12. juni legger statsminister Erna Solberg ned grunnsteinen i den nye kaia, som er et viktig ledd i Kværners posisjonering mot fremtidige løsninger og markeder.

Utvidelsen av kai-kapasiteten på Stord er Norges største pågående kai-prosjekt, og vil gjøre Kværners verft på Stord til et skreddersydd anlegg for de fleste typer flytende installasjoner, både innenfor olje og gass, men også inn mot framtidige markeder som for eksempel flytende vindkraft.

Arbeidet med kaia ble igangsatt umiddelbart etter investeringsbeslutning i februar i fjor. Siden den gang er det gjennomført et omfattende arbeid for å gjøre verftets havnebasseng dypere. Arbeidet med fundamentet for den nye kaia har god framdrift og nærmer seg ferdig.

Bakgrunnen for investeringen i den nye kaia er et olje- og gassmarked i endring. Det forventes flere prosjekter på dypt vann og i værharde områder, og økende etterspørsel etter flytende installasjoner.

– Prosjektet har stor strategisk betydning, og vil bidra til å styrke Kværners konkurransekraft og posisjonere oss for fremtidige prosjekter. At det gjøres såpass omfattende investeringer er i tillegg et tydelig signal fra våre eiere om at de har tro på framtiden for Kværner og industrien i Norge, sier konsernsjef Karl-Petter Løken.

Investeringen vil øke kai-kapasiteten ved verftet med 266 meter, og gi 17.000 kvadratmeter nytt produksjonsareal ved anlegget. Vanndybden ved kaien blir 16 meter, noe som vil muliggjøre kai-ligge for de fleste typer flytende offshore-installasjoner.

I tillegg forlenges kranbanen for den gigantiske traverskranen «Storen» med rundt 100 meter, noe som vil medføre at installasjoner som ligger ved den nye kaien vil få delvis krandekning av den 1050 tonns traverskranen, som Kværner tok i bruk i 2013.

– Investeringen i «Storen» har nærmest revolusjonert måten vi sammenstiller plattformer, og vist seg som en veldig god investering for Kværner. Med ny kai blir krandekningen enda bedre, noe som vil gi oss ytterligere utnyttelse av kran-investeringen fra 2012, sier verftsdirektør Steinar Røgenes.

Det første prosjektet som vil benytte kaien er det flytende produksjonsskipet (FPSO) til Johan Castberg-feltet, som Kværner skal bygge moduler til og gjennomføre integrasjonsarbeidet på. Skrog og boligmodul bygges i Singapore, men den skal deretter til Kværners verft på Stord for bygging av moduler, integrasjon og ferdigstillelse.

– Kværner har siden børsnotering i 2011 allerede investert nærmere 1,5 milliarder kroner i selskapets to verft på Stord og i Verdal, hvor nærmere 75 prosent av dette er offensive investeringer, sier Løken.

Det er Birken & Co som har ansvaret for den største delen av kaiprosjektet. Selskapet er et entreprenørselskap med spesialkompetanse innen kai- og havneutbygging.

Kilde: Pressemelding fra Kværner

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11