23948sdkhjf

SE VIDEO: Verdens største isbryter sjøsatt

En stor folkemengde hadde møtt fram da isbryteren «Ural» ble sjøsatt i St. Petersburg nylig.

«Ural» er ifølge flere medier verden største isbryter. Den skal kunne seile i farvann med tre meter tykk is. Skipet er det første av tre isbrytere fra Russland, som vil utgjøre de tre største containerskipene som er størst i verden når det gjelder isbryter-fartøy. Landet satser sterkt på slike fartøy for å sikre sin dominans i arktiske områder, skriver flere medier, deriblant NRK.

«Ural» er 174 meter lang, og drives fram av atomkraft, skriver Reuters. «Ural» er altså det første av tre skip som vil bli verdens kraftigste isbrytere. De to andre – «Sibir» og «Arktis» - vil være ferdig for seiling om et par år.

Klimaendringene gjør at det blir mindre is i nordområdene, og det er her Russland ser sitt snitt: Å kunne seile gjennom Nordvest-passasjen vil forkorte seilingstiden fra Asia til Europa betraktelig. Og russerne ønsker å utnytte dette ved å bygge disse skipene.

I tillegg til kortere seilingstid, trekkes også mindre utslipp og drivstoff fra skipene fram som en fordel.

Sist høst foretok det danske kontainerskipet «Venta Maersk» den første seilingen gjennom Nordøst-passasjen for et skip av denne typen.

Russerne på sin side ønsker at kontainerskip skal kunne gå gjennom passasjen hele året, og derfor har president Vladimir Putin sagt at landet innen 2035 skal ha minst 13 kraftige isbrytere, og at ni dem skal drives med atomkraft.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11