23948sdkhjf

Plan for andre byggetrinn av Johan Sverdrup godkjent

Plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup-feltets andre byggetrinn ble onsdag 15 mai formelt godkjent av norske myndigheter. Samme dag starter byggingen av feltets andre prosessplattform hos Aibel i Haugesund.

– Dette er en stor dag for Equinor og de andre Johan Sverdrup-partnerne bestående av Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total. Johan Sverdrup er et felt i verdensklasse som skal levere verdier til eiere og felleskapet i 50 år framover, med rekordlave utslipp. Med dette begynner for alvor andre fase av utbyggingen, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

Et bredt Storting ga sin støtte til prosjektet mandag 29. april, og i dag mottok partnerskapet den formelle godkjennelsen fra Olje- og energidepartementet (OED). 

Johan Sverdrup er den største feltutbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet. Oppstart av andre byggetrinn er planlagt i fjerde kvartal 2022, og vil øke produksjon fra feltet fra 440.000 fat olje per dag til 660.000 fat per dag.

Byggetrinn to har en investeringskostnad på 41 milliarder kroner. I tillegg til at en ny prosessplattform (P2) skal bygges, vil utviklingen også omfatte modifiseringer av stigerørsplattformen, fem havbunnssystemer, samt tilrettelegging for kraft fra land til Utsirahøyden i 2022.

Første fase av Johan Sverdrup utbyggingen nærmer seg nå 90 prosent ferdig, og vil etter planen starte produksjon i november i år.

Knapt ett år etter at boreplattformen ble ferdigstilt og seilte fra Haugesund, markeres nå byggestart for enda et plattformdekk hos Aibel i Haugesund.

STÅLKUTT: Første stålkutt ble utført av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, og Aibel-lærling Hannah Pettersen. FOTO: HÅKON FONESCA NORDANG

– Johan Sverdrup har spilt en viktig rolle for leverandører og lokalsamfunn i Norge, også for Aibel og Haugesund. Med byggestart for den andre prosessplattformen her på Aibels verft på Risøy, vil Johan Sverdrup-prosjektet nok en gang kunne prege bybildet her i Haugesund, og det er flott, sier Trond Bokn, prosjektdirektør for Johan Sverdrup i Equinor.

I første fase av Johan Sverdrup utbyggingen mottok leverandører i Norge mer enn 70% av kontraktene. På tross av fortsatt sterk internasjonal konkurranse ser den norske andelen ut til å bli enda høyere i andre fase.

Kontrakten som ble tildelt Aibel for byggingen av den andre prosessplattformen til Johan Sverdrup vil bidra til sysselsetting av opptil 1500 mennesker i Haugesund i byggeperioden. Analysebyrået Agenda Kaupang estimerer at utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet kan bidra til mer enn 150.000 årsverk i Norge i perioden 2015-2025.

– Nært og godt samarbeid med våre leverandører har vært viktig for forbedringene vi har sett i utbyggingen fram til nå. Å videreføre de gode erfaringene og kompetansen inn i andre byggetrinn – som vi her gjør med prosessplattformen – gir oss et godt utgangspunkt for å kunne levere også neste fase sikkert, med kvalitet og på kost, sier Bokn.

Johan Sverdrup-feltet drives med kraft fra land, som gjør feltet til et av olje og gassfeltene i verden med lavest CO2-utslipp. I andre fase vil feltet også forsyne andre felt på Utsirahøyden med landkraft, inklusive feltene Edvard Grieg, Gina Krog og Ivar Aasen. Utslippsbesparelsene fra Johan Sverdrup alene er estimert til mer enn 620.000 tonn CO2 i gjennomsnitt hvert år, som tilsvarer utslippene fra 310.000 personbiler årlig.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11