23948sdkhjf

Positive signaler fra leverandørindustrien

Norske industriledere melder om økt produksjon og vekst sysselsettingen i årets første kvartal. Den positive utviklingen er ventet å vedvare i kvartal kvartal – særlig for leverandører til olje- og gassnæringen.

Dette skriver Statistisk sentralbyrå torsdag i forbindelse med framleggelsen av konjunkturbarometeret for første kvartal i år.

Konjunkturbarometeret for første kvartal 2019 viser en positiv utvikling i samlet industriproduksjon sammenlignet med det siste kvartalet 2018. Det er særlig produsenter av investeringsvarer som melder om økt produksjon, men også produsenter av innsatsvarer og konsumvarer gir en positiv vurdering av aktivitetsnivået i 1. kvartal.

Vekst i oljeinvesteringene og økt oppdragsmengde for leverandørindustrien har gitt grobunn for høyere aktivitetsnivå, og industrilederne melder nå om tiltagende vekst i sysselsettingen i første kvartal 2019.

Den samlede ordrebeholdning har økt for sjette kvartal på rad, og det er særlig produsenter av investeringsvarer og konsumvarer som melder om vekst i første kvartal. Økt ordretilgang fra hjemmemarkedet er hovedårsaken til veksten i ordrebeholdningen, men også for eksportmarkedet meldes det om høyere ordretilgang i årets første kvartal.

Resultatene fra første kvartal gir indikasjoner på at den mer eksportrettede delen av norsk industri har en noe svakere utvikling i etterspørselen. Det meldes fortsatt om økt ordretilgang fra eksportmarkedet for produsenter av innsatsvarer, men færre ledere enn i 4. kvartal melder om vekst.

Hvert kvartal, i litt over to år nå, har det blitt meldt om vekst i prisnivået både på hjemme- og eksportmarkedet. Dermed fortsetter trenden i årets første kvartal med prisvekst i begge markeder for industrien samlet sett. Samtidig meldes det om redusert veksttakt for eksportprisene. Det er produsenter av konsumvarer som melder om høyest prisvekst i begge markeder.

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for andre kvartal 2019 er klart positiv for industrien samlet sett, men andelen som ser optimistisk på det kommende kvartalet er noe lavere enn i forrige undersøkelse. Optimismen gjenspeiles også i indikatoren for fremtidige investeringer, der det meldes om at vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Det positive bildet underbygges med forventninger om vekst i sysselsetting, ordretilgang og samlet ordrebeholdning i andre kvartal. Ser vi på de ulike varetypene så er det produsenter av investeringsvarer som er mest samstemte om oppgang i det kommende kvartalet.

Andel ledere som melder at svak etterspørsel og sterk konkurranse var begrensende faktorer for produksjonen ble redusert i 1. kvartal 2019. Samtidig er det en økning i andelen som peker på at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en utfordring for å kunne øke produksjonen ytterligere.

I figur 6 nedenfor ser vi hvordan indikatorene som representerer knapphet på ressurser har økt siden bunnen i 2016 mens etterspørsel og konkurranse utgjør en stadig mindre utfordring for industrien.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125