23948sdkhjf

Har laget «uknuselig stålgitar»

Pete Townshends tid som gitarknuser kan være historie. En svensk verktøyprodusent har nemlig skapt en elektrisk gitar i titan og rustfritt stål som skal være uknuselig.

Det er Teknisk Ukeblad (TU) som skriver dette. Det er svenske ingeniører ved verktøyprodusenten Sandvik som har utviklet den uknuselige gitaren som er delvis skrevet ut i 3D. Det kan bety at The Whos ikoniske gitarist, Pete Townshend, må finne seg andre måter å sjokkere tilskuerne på. Det var på 1960-tallet at Townsend (og resten av bandet) endte konsertene sine med å knuse instrumentene sine.

SLUTT PÅ KNUSING: På 1960-tallet knuste gitarist Pete Townshend og resten av medlemmene The Who instrumentene sine på scenen. Nå har et svensk firma funnet opp en uknuselig stålgitar.

Den nye gitaren utviklet hos Sandvik Coromant er 3D-utskrevet i titan og har en patentert sandwich-struktur som gjør at den så å si er umulig å knuse.

 – Vi har konstruert en gitar som det ikke er mulig å smadre på noen som helst tenkelige måter. Den ingeniørmessige utfordringen ligger i det kritiske leddet mellom halsen og kroppen, og som vanligvis kan knekke på en gitar, sier utvikleren Henrik Loikkanen hos Sandvik Coromant til TU.

Det nye med denne gitaren er selskapet har frest halsen og gripebrettet i ett stykke av rustfritt stål som er gjenbrukt. Det betyr at man har fjernet «det svake leddet» mellom hals og kroppen på gitaren. TU skriver videre at verktøyprodusenten har samarbeidet med en kjent engelsk gitarkonstruktør. Han skal være kjent for å bygge gitarer i aluminium. Avisa skriver videre at kroppen på gitaren er uskrevet i titan på 3D, og det samme er gitarknappene. Alle materialene som er brukt i gitaren er i metall. Det har ført til utfordringer i forhold til forvrengning av lyd, men siden Sandvik i mange år har utført presisjon på verktøymaskinene sine, har man overvunnet dette problemet også.

«For å oppnå en kombinasjon av en sterk, stiv og lett struktur på gitaren, har Sandvik brukt en ny lettvektsstruktur som de kaller Isotropic Lightweight Structure (ILS) av såkalt hyper-duplex-stål», skriver TU videre.

Da gitaren var ferdig produsert, ble et eksemplar overrakt til Yngwie Malmsteen. Svensken er en av de største rockegitaristene i verden, og da han forsøkte å ødelegge den på en konsert i USA, skal han visstnok ikke ha klart det.

TU skriver at om den nye gitaren blir en realitet i forhold til masseproduksjon er uvisst.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078