23948sdkhjf

Vil ha opdrettsanlegg på havbunnen

Erfaringene fra norsk oljeindustri står sentralt nå Mowi nå vil lage verdens første oppdrettsanlegg på havbunnen.

Mowi, tidligere Marine Harvest, har lenge holdt kortene tett til brystet når det gjelder verdens første oppdrettsanlegg på havbunnen. Men nå forteller selskapet om planene til NRK. Bakgrunnen for å etablere et oppdrettsanlegg på havbunnen er å stoppe lakselusa, da den ikke trives på store havdyp.

For å få realisert planene vil Mowi, som er verdens største oppdrettsselskap, investere flere milliarder kroner og bruke undervannsteknologi kjent fra norsk oljenæring. Det kan bety nye muligheter for leverandører til oljenæringen og havbruksnæringen.

Til NRK forteller prosjektleder i Mowi, Henrik Trengereid, at dette er den største investeringen selskapet noen gang har gjort. Selskapet vil bruke 3,2 milliarder kroner på prosjektet, under forutsetning av at de får godkjennelse og støtte fra myndighetene.

For å kunne realisere prosjektet, må Mowi bruke den kunnskapen som Norge sitter på i forhold til installasjoner under vann. Her er som kjent norsk oljenæring i verdenstoppen, skriver NRK videre.

Oljebransjen er i en skvis – det er mange som ønsker at det skal utvinnes mindre olje i framtiden grunnet klimaendringene. Det vil komme et grønt skifte, og her vil havbruksnæringen spille en avgjørende rolle, og man kan dra nytte av erfaringene man har gjort fra oljebransjen.

 Mowis prosjekt har fått navnet «Aquastorm», og oppdrettsanlegg på havbunnen vil være med på å fjerne lakselusproblematikken.

– Å holde fisken unna overflaten, gjør at det opplevde smittepresset på fisken vil gå drastisk ned, sier Trengereid til NRK. Han får støtte av forsker ved Havforskningsinstituttet som sier at jo dypere du kommer i havet, desto mindre lakselus vil man finne.

Mowi har søkt hele 36 utviklingstillatelser. Det er Fiskeridirektoratet som tar den endelige avgjørelsen på disse.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.252