23948sdkhjf

Fem myter om coboter

- Samarbeidende roboter, også kjent som coboter, har begeistret industrien som de mest spennende teknologiske fremskrittene i dag. Men det er fortsatt mange misforståelser om hva samarbeidende roboter faktisk kan, og ikke kan.

Det sier Julius Skulstad, salgsutviklingsleder i Universal Robots AS i Norge. Han ønsker å rydde opp i forvirringen og vil gjerne gå gjennom følgende fem vanlige myter om cotober:

1. Feil: Automatisering med samarbeidende roboter egner seg bare for kompleks stordrift

De fleste tenker på en robot som et stort monstrum ved et samlebånd. Samarbeidende roboter er noe helt annet. De er små og har så stor fleksibilitet at de er i stand til å automatisere selv de enkleste oppgaver. Uansett produksjonsskala kan samarbeidende roboter benyttes til prosesser som er repeterende, manuelle eller potensielt belastende for medarbeiderne – som pick-and-place, emballering og palletering, skruing, liming, dispensering og sveising.

Et eksempel på en liten virksomhet som fikk glede av å automatisere, er Creating Revolutions i Miami, som produserer et avansert samtaleanlegg med personsøkere til hotell- og restaurantbransjen.  Produksjonen av systemet er en kompleks oppgave som krever stor nøyaktighet og mange gjentakelser. Det fikk Creating Revolutions til å vurdere å automatisere produksjonen. Virksomheten så på 40 forskjellige roboter, men de fleste viste seg å være for store, for kompliserte å programmere eller for rykkvise i bevegelsene. Med en samarbeidende robot fikk de imidlertid de flytende og jevne bevegelsene og den presisjonen de var ute etter. Før installasjonen av UR3 opplevd Creating Revolutions at de måtte kassere mer enn 10 prosent av produksjonen. Nå som den samarbeidende roboten er installert, har det tallet sunket til under 1 %.

2. Feil: Samarbeidende roboter stjeler jobber

Innenfor produksjonssektoren har det lenge vært snakket om at roboter generelt stjeler jobber. Sannheten er faktisk det motsatte: Samarbeidende roboter skaper jobber. De samarbeidende robotene frigjør nemlig medarbeiderne fra anstrengende og repeterende oppgaver, slik at de kan gå inn i bedre og mer spennende roller i virksomheten. Og når de samarbeidende robotene øker produktiviteten, er virksomhetene ofte i stand til å ansette flere folk – så jobber blir skapt, ikke nedlagt. I perioden 2017–2020 vil roboter og samarbeidende roboter skape nærmere to millioner jobber på globalt plan, men ingen maskin vil noensinne kunne erstatte menneskelig dyktighet, kritisk tenkning, beslutningstaking og kreativitet. Bare 10 prosent av jobbene kan automatiseres fullstendig, og med samarbeidende roboter stiger produksjonen 50 % – uten tap av jobber.

Et eksempel på dette er Trelleborg Sealing Solutions i Danmark. Denne virksomheten trengte en enkel metode for å optimalisere produksjonen av ordre – med ordrestørrelser fra én enhet til flere millioner. Kundene krevde lavere priser, høyere kvalitet og raskere levering, og den globale konkurransen gjorde innhogg i markedsandelen. Virksomheten ble møtt med stadige krav om økt effektivitet på alle fronter. Men med en fleksibel lettvekts samarbeidende robot har Trelleborg fått et nyttig verktøy til å optimalisere hele produksjonen. På bare to korte år har virksomheten gått fra null til 42 roboter – og fordi de kan produsere til en mye mer konkurransedyktig pris, måtte de ansette 50 nye medarbeidere.

3. Feil: Det er vanskelig å implementere samarbeidende roboter

Det er sant at noen roboter er store, besværlige og vanskelige å betjene. Det trengs nesten en doktorgrad for å finne ut av dem. Men slik er det ikke med samarbeidende roboter. Samarbeidende roboter er enkle å implementere, betjene og vedlikeholde. Og fordi de er så kompakte og lette, er det ikke nødvendig å endre produksjonsoppsettet når oppgavene til den samarbeidende roboten endres. Det er lett å programmere den eller flytte den fra ett bruksområde til et annet, og i tillegg krever den helt minimalt med vedlikehold.

Et eksempel er RSS Manufacturing and Phylrich, en produksjonsbedrift i California med høy omstillingshastighet. Virksomheten krever fleksible automatiseringsløsninger – robotene skal flyttes og programmeres raskt og tas fra maskin til maskin. Med samarbeidende roboter er oppsettingstiden mellom oppgavene nå bare ca. 45 minutter, noe som har stor betydning for den samlede effektiviteten.

Den samarbeidende roboten er ikke vanskeligere å programmere enn å skrive en oppgaveliste. Du kan utføre programmeringen fra en håndholdt enhet mens du står ved siden av maskinen og foretar løpende feilsøking.

Installering av en samarbeidene robot til maskinpasset øker produksjonshastigheten vesentlig og åpner for 30 % større kapasitet på eksisterende maskiner. Det gjør RSS Manufacturing i stand til å konkurrere med utenlandske produsenter.

MYTER: Julius Skulstad, salgsutviklingsleder i Universal Robots AS i Norge, ønsker å rydde opp i fem myter om coboter i denne artikkelen.

4. Feil: Samarbeidende roboter er farlige

Det er ikke mulig å jobbe side om side med tradisjonelle roboter uten å måtte forholde seg til kompliserte sikkerhetskrav. Men takket være de innebygde sikkerhetsfunksjonene kan samarbeidende roboter og ansatte vanligvis jobbe sammen uten behov for inngjerdinger. De samarbeidende robotene i Universal Robots nye e-serie har for eksempel 17 sikkerhetsfunksjoner som er sertifisert av TÜV Nord, og oppfyller standardene for maskinsikkerhet EN ISO 13849-1 og EN ISO 10218-1 for uskjermet samarbeid mellom mennesker og roboter.

En virksomhet som er sterkt avhengig av å arbeide nært med samarbeidende roboter, er den norske kjøttprodusenten Nortura. Virksomheten trengte å optimalisere palleteringen, men hadde ikke plass til den sikkerhetsinngjerdingen som tradisjonelle roboter krever. Men med en samarbeidende robot og et takmontert visjonssystem kunne Nortura implementere et kostnadseffektivt palleteringssystem på en femtedel av den plassen som hadde vært nødvendig for en konvensjonell robot. Nå stabler den samarbeidende roboten opptil 20 paller med totalt 1 700 esker om dagen. Så ved å være kreative kunne Nortura øke produksjonen uten å måtte omorganisere sin allerede stramme produksjonslinje.

5. Feil: Samarbeidende roboter er dyre

Det er en grad av sannhet i denne myten – roboter kan være dyre. Men med samarbeidende roboter er startkostnaden vanligvis bare 20 % av kostnad ved tradisjonelle roboter. Den gjennomsnittlige tilbakebetalingsperioden er helt ned til seks eller åtte måneder. Samarbeidende roboter er kostnadseffektive og billige å installere, forutsatt at det ikke er behov for større infrastrukturendringer. Og i motsetning til tradisjonelle roboter kan de flyttes til andre funksjoner i produksjonslinjen og brukes døgnet rundt.

Et eksempel på dette er Dynamic Group, en virksomhet i Minnesota som driver med sprøytestøpning og produserer medisinsk utstyr og andre presisjonsprodukter. Utfordringen her var å finne folk til å jobbe ved produksjonslinjene. Virksomheten har hovedkontor i et område med høye lønninger og lav arbeidsledighet, og valgte derfor samarbeidende roboter til å utføre oppgaver som vanligvis ville blitt utført av mennesker. Etter å ha installert tre samarbeidende roboter opplevde Dynamic Group en stigning på 400 % i sprøytestøpningsproduksjonen. Dermed var hele investeringen inntjent på bare to måneder.

Kilde: Universal Robots

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125