23948sdkhjf

Freiberg mener det ikke er marked for havvind i Norge

Samme dag som den tyske statsministeren åpnet Equinors havvindpark Arkona, og Norges Rederiforbund går ut og sier at Norge mangler en strategi for havvind, sier olje- og energiministeren at det ikke er marked for havvind i Norge.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fra FrP deltok på åpningen av Arkon sammen med den tyske statsministeren og den franske energiministeren, skriver NTB.

-Men i Norge vil det ikke lønne seg med havvind, uttaler Freiberg til nyhetsbyrået. Metal Supply bragte tirsdag nyheten om at Norges Rederiforbund mente at regjeringen manglet en havvind-strategi. Også Aker Solutions har tatt til orde for mer satsing på havvind i Norge.

Vindparken Arkona i den tyske delen av Østersjøen drives av Equinor og det tyske kraftselskapet E.ON. Når parken står ferdig, vil den kunne levere kraft til 400.000 tyske husholdninger.

– Dette området har et stort behov for mer energi og ren energi i sitt system. Jeg er stolt over at Equinor har hatt en stor rolle i prosjektet, som betyr masse for det grønne skiftet, sier Freiberg til NTB.

Freiberg er ikke like positiv til å bygge en havvindpark her hjemme.

– Regjeringen vil legge til rette for at et eller to områder til havs kan bygges ut. Vi kommer til å peke ut områder som egner seg for havvind om kort tid, sier Freiberg til NTB.

Han understreker samtidig at havvind aldri kan konkurrere med mye billigere fornybar energi på land i Norge, som vind- og vannkraft. Og ifølge Freiberg vil en eventuell utbygging skje uten subsidier, ifølge NTB.

– Kostnadene ved å bygge ut havvind er en helt annen sammenlignet med å bygge ut vindkraft på land, sier han.

Freiberg viser til at Equinor har bedt om mellom 2,5 og 3 milliarder kroner for å drive deler av produksjonen fra Snorre- og Gullfaksfeltet med strøm produsert av flytende havvindmøller.

IKKE MARKED: - Det er ikke marked for havvind i Norge, mener olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fra FrP. FOTO: FRP

– Det forteller noe om kostnadene ved å bygge ut havvind. Noen må betale for dette til sjuende og sist, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.142