23948sdkhjf
>

Norsk selskap skal fange CO2 i Nederland

Aker Solutions står bak det første kommersielle renseanlegget for CO2. Men det skjer i Nederland, og ikke i Norge.

Les også: Fra juletrær til stridsvogner?

– Det ville selvsagt vært hyggelig å bygge det første kommersielle anlegget i Norge. Men det er heller ikke feil å vinne på bortebane, sier Oscar Graff til Aftenposten. Han er direktør og leder for CO₂-håndtering i Aker Solutions.

Avisa skriver at norske Aker Solutions har testet og feilet i om lag 20 år med å fange CO2. Men nå skal altså det første kommersielle CO2-fangstanlegget settes i drift – i Nederland.

Landet har valgt å satse på norsk teknologi for å oppfylle Paris-avtalen. Leveringen fra Aker Solutions skal foregå før 2022, og avtalen er inngått med Twence. Dette er et nederlandsk selskap som drifter og eier et stort avfallssorteringsanlegg. Aftenposten skriver at CO₂ som Aker Solutions henter ut av røyken fra det nederlandske avfallsanlegget, skal leveres nedkjølt og flytende til gartnerier i nærområdet. Det det dreier seg om altså at anlegget skal fange CO2 fra søppelet fra avfallsanlegget.

Bellona sier i en kommentar til avisa at de er svært godt fornøyde med at Aker Solutions og norsk teknologi kan bidra til CO2-fangst i Nederland på denne måten.

Ifølge Norsk Gartnerforbund vil tilføring av CO₂ føre til tidligere blomstring, høyere avlinger, redusert knoppfall, kraftigere stengler og økt blomsterstørrelse. I Nederland skal CO₂-gassen fraktes nedkjølt og flytende på bil til gartneriet. Det er meningen at gassen skal gi tidligere blomstring i landet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.109