23948sdkhjf

Norsk industri viser vei mot utslippsfri cruisefart

Cruiseindustrien møter stadig strengare krav og reguleringer til utslipp. I samarbeid med ledende cruiseselskap har norske teknologileverandører nå utviklet et konsept for nullutslipps cruisefart.

Konseptet er blitt utviklet i samarbeid med Eker Design, cruisegigantene Carnival Corporation og Royal Caribbean Cruises Ltd, teknologileverandører i næringsklyngen NCE Maritime CleanTech og ulike interesseorganisasjoner.

Norske bedrifter er verdensledende i utviklingen av maritim miljøteknologi. Langs kysten er man i ferd med å fullføre et grønt skifte i ferjesektoren på rekordtid. Nå ser norske teknologipionerer mot nye segment for innføring av reinere skipsoperasjoner. Cruisekonseptet, som ble lansert på SeaTrade Global i Miami, er sterkt etterspurt av en bransje som jobber hardt for å møte IMOs’ målsetning om 50 prosent kutt i utslipp innen 2050 og nullutslippskravene i norske turistfjorder fra 2026.

- Løsninger som sikrer en utslippsfri cruisenæring vil bidra til at norsk næringsliv blir styrket, arbeidsplasser blir skapt og at vi kan bidra til gode klimavennlige løsninger globalt, sier daglig leder i NCE Maritime CleanTech, Hege Økland. 

Cruise er en av de raskest voksende turistformene internasjonalt. I Norge har tallet på cruiseturister økt raskt de siste årene, og nye framskrivinger spår 1 million cruisepassasjerer langs norskekysten i 2040. Samtidig gir stadig strengere reguleringer et stort behov for ny, grønn teknologi.

- Dette konseptet viser at det vil være mulig å oppfylle vedtaket om nullutslipp i norske fjorder i 2026 ved å bruke utrangerte PSV-er som styrer skipene inn og ut fjorden på elektrisk kraft. Konseptet viser også hvordan nullutslipp blir mulig fram i tid ved bruk av nye drivstoff som hydrogen, sol og vind, sier Ronald Strøm, prosjektdeltaker og teknisk sjef i Edda Accommodation.

Parallelt med utviklingen av nye skip må det utvikles nødvendig infrastruktur og nye verdikjeder for energileveranser langs kysten. Samspillet mellom offentlige og private aktører er sentralt, og NCE Maritime CleanTech spiller en nøkkelrolle i dette samarbeidet.

- Vi mener også at det må bli et skifte mot mer energieffektive og region-spesifikke fartøy i framtiden. Konseptene som er utviklet nå vil fungere som en plattform for videre utvikling, og danne grunnlag for en rekke nye innovasjonsprosjekt, sier Økland.

Utviklingsarbeidet har fått støtte fra Design og arkitektur Norge (DOGA). Deltakere som har vært med i utviklingen av konseptet er: Eker Design, Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises Ltd, Bergen havn, Scanship, Wärtsilä, Corvus Energy, Teknotherm, DNV GL, Norsk Hydro, ETA Energi, NORCE, Hardcruise, Blueday Technology, BKK, Solbære, Hyon, Bostek, Østensjø rederi, GAC Norway, Yxney Maritime, Prototech, Gann, NCL, Bellona, NCE Fjord Tourism Norway.

 Sjå presentasjon av konseptet her.

Kilde: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078