23948sdkhjf

Den første ”kollaborative» sveiseroboten i Norge

| Av Redaksjonen/MD | Tips redaksjonen om en historie

Smed T. Kristiansen AS er en ledende totalleverandør av komponenter til den globale offshoreindustrien. På grunn av økt etterspørsel etter virksomhetens produkter og servicetjenester har bedriften nylig utvidet produksjonslinjen med en Migatronic CoWelder – den første «kollaborative» robot av sitt slag i Norge. 

Les også: Permitterte tilbake på jobb etter storkontrakt

Smed T. Kristiansen AS har som familieeiet virksomhet i mer enn 85 år spilt en rolle for offshoreindustrien over hele verden. På fabrikken ved Stavanger fremstilles kundetilpassede røroppheng og andre deler i både små og store serier. Videre er vann- og laserskjæring en viktig del av virksomhetens fagområder.  fagområder.

I dag har Smed T. Kristiansen AS noen av de største aktørene i offshoreindustrien som kunder. Dette gjelder blant andre Equinor, Conoco Phillips, Fabricom og Exxon Mobil. Det har i de seneste år vært økt etterspørsel etter virksomhetens produkter og servicetjenester, og det har utfordret produksjonskapasiteten. Derfor besluttet virksomheten nylig å utvide produksjons­linjen ved å investere i den kollaborative sveiseroboten CoWelder fra Migatronic.

- Vi har den senere tiden fått mange store ordrer på blant annet røroppheng. Manuell sveising av store serier er svært tidkrevende, og det gjorde det nødvendig for oss å investere i en fleksibel sveiseautomatiseringsløsning. Vi valgte Migatronics CoWelder, fordi det er markedets ledende «kollaborative» sveiserobot og den første av sitt slag i Norge, sier Svein W. Kristiansen, administrerende direktør i Smed T. Kristiansen.

Han forteller, at virksomheten allerede i stor utstrekning har automatisert vann- og laserskjæringsprosessene. Men innen sveising har Smed T. Kristiansen ikke kunnet finne den rette løsning – før nå:

Les også: Norge fjerde beste sjøfartsnasjon

- Vi har lenge ledt etter den beste sveiseautomatiseringsløsning, og nå tror vi at vi har funnet den rette. Migatronics CoWelder passer perfekt til vår produksjonslinje på grunn av dens avansererte funksjoner, imponerende effektivitet, store fleksibilitet og enestående finish. Så den oppfyller alle våre krav til en sveiseautomatiseringsløsning, sier Kristiansen.

CoWelder består av en robotarm og en Migatronic sveisestrømkilde; en Omega 300 eller Sigma Select til MIG/MAG-sveising eller en Pi-maskin til TIG-sveising. Etter en nøye vurdering av produksjonslinjen valgte Smed T. Kristiansen en CoWelder UR10-løsning med en rekkevidde på 1300 mm. Sveiseroboten har en Sigma Select 400 MIG/MAG- og MMA-inverter som sveisestrømkilde.

Smed T. Kristiansen kjøpte dog ikke bare CoWelder for å gjøre bedriftens sveiseoppgaver mer effektive. Hensikten var også å forbedre arbeidsmiljøet for virksomhetens erfarne sveisere.

- Sveising kan være hardt arbeid; særlig ved sveising av store serier betyr det ensidige repeterende arbeide og statiske sveiseposisjoner over lang tid - og det er fysisk hardt. CoWelder avlaster være sveisere og har i høy grad forbedret deres arbeidsmiljø, sier Svein W. Kristiansen. Han legger til at virksomheten nå kan frigi deres sveisere til å utføre andre oppgaver, som krever en større grad av ekspertise, og det har ytterligere økt Smed T. Kristiansens produksjonskapasitet.

Les også: Norge faller fem plasser på miljørangering

Etter kjøpet av CoWelder ble Smed T. Kristiansens robotoperatør invitert til å besøke Migatronic i den danske byen Fjerritslev for å lære mer om den «kollaborative» sveiseroboten. Svein W. Kristiansen sier at den utdannelsen har vært helt avgjørende for at CoWelder ble en øyeblikkelig suksess.

- Etter min mening er en sveiserobot ikke bedre enn den personen som betjener den. Vi er svært fornøyd med den opplæringen som vår operatør fikk av Migatronic, fordi den gjør oss i stand til å utnytte CoWelders hele potensiale. Vår operatør vet nå hvordan han skal programmere roboten for å kunne produsere en bred vifte av kompliserte produkter, uttaler han.

Sveiserne hos Smed T. Kristiansen lærer fortsatt om CoWelders mange funksjoner og tester løpende ulike produkter på den fleksible roboten.

- CoWelder har lært oss en helt ny måte å sveise på, og vi har behov for å lære robotens mange funksjoner bedre å kjenne. Vi ser på det som en spennende utfordring, fordi vi lærer noe nytt hver dag, forklarer Svein W. Kristiansen.

Les også: Avtale om gjensidig rett til seismikkinnsamling

Rune Andersen, som er administrerende direktør for den norske importvirksomheten PM Services, mener, at CoWelders effektivitet gjør den til den perfekte sveiseautomatiseringsløsning for norske sveisevirksomheter generelt.

ROBOT: En operatør hos Smed T. Kristiansen er i sving med den nye sveiseroboten. FOTO: MIGATRONIC

- CoWelder kan sveise kompliserte komponenter i mange timer; det gjør den til en enormt driftssikker og effektiv løsning for virksomheter med masseproduksjon. Den kan også brukes til produksjon av små serier, fordi den er meget lett å betjene og innstille etter en hvilken som helst komponents utforming. Derfor kan CoWelder tilføye en ny dimensjon av effektivitet og fleksibilitet til enhver produksjonslinje, sier Rune Andersen.

PM Services er Smed T. Kristiansens foretrukne leverandør av moderne sveiseløsninger, og det var da også den norske importør, som anbefalte CoWelder til Smed T. Kristiansen.

- Vi var ikke i tvil om å anbefale CoWelder til Smed T. Kristiansen på grunn av dens imponerende effektivitet og store fleksibilitet. Roboten er den ideelle løsning for virksomheter som Smed T. Kristiansen, som produserer skreddersydde deler i både små og store serier. CoWelder har kun vært i Smed T. Kristiansens produksjonslinje i kort tid, men medarbeiderne har allerede oppdaget robotens store potensiale når det gjelder effektivisering og sveisekvalitet. Jeg vet at Smed T. Kristiansen også vil teste robotens evner til å sveise små serier, og jeg er helt sikker på at den også vil være en verdifull investering også til denne jobben, uttaler Rune Andersen.

 

Kilde: Pressemelding fra Migatronic
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Stor aktivitet innen elektrifisering av luftfarten

Ny kontrakt for Salthammer

Vellykket norsk fellessatsing på Hannover Messe

Positive signaler fra leverandørindustrien

GMC skal bygge om Mongstad

Har laget «uknuselig stålgitar»

Nyhetsbrev

Juridiske tips: Utvelgelse ved nedbemanning - Ansiennitetsprinsippet

Grønt Stål - klimakompensert bruk av stål gjennom skogplanting

Hydro-brann raskt slokket

Ekspedisjonscruiseskipet ankom Ulstein

Viktige årsmøter torsdag

Equinor styrker sin satsing på klimalederskap

Kitron sikrer seg storordrer

Bislett først med lagring av solenergi på brukte bilbatteri

Vurderer å selge fregatt-stål

God påske fra oss i Metal Supply!

Gassrørselskap solgt for 12 milliarder

KS krever ekstra klima-millioner

TechnipFMC har fått iEPCI-kontrakt

Bygger ny prosessbåt

Ukens vits: Holdbar til…

Norges travleste ferjesamband blir elektrisk

Vil ha opdrettsanlegg på havbunnen

Vil ikke at andre land skal overta oljeproduksjonen

Ambassadører på energi-besøk til Vestlandet

Ukens vits: Ekstra fridag

Ny daglig leder i Elpro

Slutter etter 54 år

Byggebransjen dropper stål og betong – går for tre

Nedetid for portalen

Ukens vits: Nyansatt

Norsk selskap går inn i subsea-konsortium

Første stålet i P2-prosjektet kuttet

Ukens vits: Den smarte narrer den dumme…?

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Sykle til jobben aksjonen 2019 braker løs - iTec velger en aktiv reisevei

BRANNSIKKERHET: Har bedriften øvd på evakuering?

Astrup AS kan nå tilby smidde emner i en rekke kvaliteter og utførelser

Produktnyheter vekket stor interesse på KUKAs automasjonsdager

FJERO fills major order for skidding cylinders for Russia

Vibrasjonsfri dreiing – digitalt tilkoblet

Besøk oss på Control 2019 i Stuttgart!

Lav terskel med KUKA Ready Packs

Astrup har blant annet karbonstål på menyen til påske!

Kulelagerhuset: Slik finner du dine lagringer ut i fra mål og/eller referansenummer

HYDAC: Øk driftssikkerheten og oljens levetid i dine hydraulikksystemer

Summ Road Show IBS QMS & Teamcenter

Brannsikkerhet: Er bygget mitt forskriftsmessig sikret?

Watech Introduserer HMS-Sikker Rørspyling

Spilde Mek ISO-sertifisert

ZEISS utvider seg!

Energibesparende ventilasjonsfilter fra Interfil

SDT 340 Kit packed in cardbox

Hentec stiller ut på The 24th International Offshore Crane and Lifting Conference

Tankspyling for små tanker

TL50 pro med IO link. Programmer ditt lystårn selv

BRANNSIKKERHET: Brannkurs og opplæring

Profinet-kabel i robotapplikasjoner

Trådløst Solution Kit for Vibrasjonsovervåking

Forståelse av maskinens utnyttelse gir betydelig effektivitetsbidrag

Send til en kollega

0.182