23948sdkhjf

Den første ”kollaborative» sveiseroboten i Norge

Smed T. Kristiansen AS er en ledende totalleverandør av komponenter til den globale offshoreindustrien. På grunn av økt etterspørsel etter virksomhetens produkter og servicetjenester har bedriften nylig utvidet produksjonslinjen med en Migatronic CoWelder – den første «kollaborative» robot av sitt slag i Norge. 

Smed T. Kristiansen AS har som familieeiet virksomhet i mer enn 85 år spilt en rolle for offshoreindustrien over hele verden. På fabrikken ved Stavanger fremstilles kundetilpassede røroppheng og andre deler i både små og store serier. Videre er vann- og laserskjæring en viktig del av virksomhetens fagområder.  fagområder.

I dag har Smed T. Kristiansen AS noen av de største aktørene i offshoreindustrien som kunder. Dette gjelder blant andre Equinor, Conoco Phillips, Fabricom og Exxon Mobil. Det har i de seneste år vært økt etterspørsel etter virksomhetens produkter og servicetjenester, og det har utfordret produksjonskapasiteten. Derfor besluttet virksomheten nylig å utvide produksjons­linjen ved å investere i den kollaborative sveiseroboten CoWelder fra Migatronic.

- Vi har den senere tiden fått mange store ordrer på blant annet røroppheng. Manuell sveising av store serier er svært tidkrevende, og det gjorde det nødvendig for oss å investere i en fleksibel sveiseautomatiseringsløsning. Vi valgte Migatronics CoWelder, fordi det er markedets ledende «kollaborative» sveiserobot og den første av sitt slag i Norge, sier Svein W. Kristiansen, administrerende direktør i Smed T. Kristiansen.

Han forteller, at virksomheten allerede i stor utstrekning har automatisert vann- og laserskjæringsprosessene. Men innen sveising har Smed T. Kristiansen ikke kunnet finne den rette løsning – før nå:

- Vi har lenge ledt etter den beste sveiseautomatiseringsløsning, og nå tror vi at vi har funnet den rette. Migatronics CoWelder passer perfekt til vår produksjonslinje på grunn av dens avansererte funksjoner, imponerende effektivitet, store fleksibilitet og enestående finish. Så den oppfyller alle våre krav til en sveiseautomatiseringsløsning, sier Kristiansen.

CoWelder består av en robotarm og en Migatronic sveisestrømkilde; en Omega 300 eller Sigma Select til MIG/MAG-sveising eller en Pi-maskin til TIG-sveising. Etter en nøye vurdering av produksjonslinjen valgte Smed T. Kristiansen en CoWelder UR10-løsning med en rekkevidde på 1300 mm. Sveiseroboten har en Sigma Select 400 MIG/MAG- og MMA-inverter som sveisestrømkilde.

Smed T. Kristiansen kjøpte dog ikke bare CoWelder for å gjøre bedriftens sveiseoppgaver mer effektive. Hensikten var også å forbedre arbeidsmiljøet for virksomhetens erfarne sveisere.

- Sveising kan være hardt arbeid; særlig ved sveising av store serier betyr det ensidige repeterende arbeide og statiske sveiseposisjoner over lang tid - og det er fysisk hardt. CoWelder avlaster være sveisere og har i høy grad forbedret deres arbeidsmiljø, sier Svein W. Kristiansen. Han legger til at virksomheten nå kan frigi deres sveisere til å utføre andre oppgaver, som krever en større grad av ekspertise, og det har ytterligere økt Smed T. Kristiansens produksjonskapasitet.

Etter kjøpet av CoWelder ble Smed T. Kristiansens robotoperatør invitert til å besøke Migatronic i den danske byen Fjerritslev for å lære mer om den «kollaborative» sveiseroboten. Svein W. Kristiansen sier at den utdannelsen har vært helt avgjørende for at CoWelder ble en øyeblikkelig suksess.

- Etter min mening er en sveiserobot ikke bedre enn den personen som betjener den. Vi er svært fornøyd med den opplæringen som vår operatør fikk av Migatronic, fordi den gjør oss i stand til å utnytte CoWelders hele potensiale. Vår operatør vet nå hvordan han skal programmere roboten for å kunne produsere en bred vifte av kompliserte produkter, uttaler han.

Sveiserne hos Smed T. Kristiansen lærer fortsatt om CoWelders mange funksjoner og tester løpende ulike produkter på den fleksible roboten.

- CoWelder har lært oss en helt ny måte å sveise på, og vi har behov for å lære robotens mange funksjoner bedre å kjenne. Vi ser på det som en spennende utfordring, fordi vi lærer noe nytt hver dag, forklarer Svein W. Kristiansen.

Rune Andersen, som er administrerende direktør for den norske importvirksomheten PM Services, mener, at CoWelders effektivitet gjør den til den perfekte sveiseautomatiseringsløsning for norske sveisevirksomheter generelt.

ROBOT: En operatør hos Smed T. Kristiansen er i sving med den nye sveiseroboten. FOTO: MIGATRONIC

- CoWelder kan sveise kompliserte komponenter i mange timer; det gjør den til en enormt driftssikker og effektiv løsning for virksomheter med masseproduksjon. Den kan også brukes til produksjon av små serier, fordi den er meget lett å betjene og innstille etter en hvilken som helst komponents utforming. Derfor kan CoWelder tilføye en ny dimensjon av effektivitet og fleksibilitet til enhver produksjonslinje, sier Rune Andersen.

PM Services er Smed T. Kristiansens foretrukne leverandør av moderne sveiseløsninger, og det var da også den norske importør, som anbefalte CoWelder til Smed T. Kristiansen.

- Vi var ikke i tvil om å anbefale CoWelder til Smed T. Kristiansen på grunn av dens imponerende effektivitet og store fleksibilitet. Roboten er den ideelle løsning for virksomheter som Smed T. Kristiansen, som produserer skreddersydde deler i både små og store serier. CoWelder har kun vært i Smed T. Kristiansens produksjonslinje i kort tid, men medarbeiderne har allerede oppdaget robotens store potensiale når det gjelder effektivisering og sveisekvalitet. Jeg vet at Smed T. Kristiansen også vil teste robotens evner til å sveise små serier, og jeg er helt sikker på at den også vil være en verdifull investering også til denne jobben, uttaler Rune Andersen.

 

Kilde: Pressemelding fra Migatronic

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109