23948sdkhjf

Inspiserer skipsutstyr med avansert ultralyd

Effektiv testmetode sikrer kvaliteten på framdrifts- og styresystemer hos Rolls-Royce. Kiwa har fulgt bedriften de siste fem årene.

Vi er på Rolls-Royce sitt anlegg i Ulsteinvik, der NDT-inspektør Stig Føske fra Kiwa er i ferd med å se etter overflatesprekker i kronhjul og pinjongdrev, deler av framdrift- og styresystemet til forsyningsskip. Testingen skjer ved hjelp av Phased Array, en avansert ultralydmetode med stor presisjon.

Rolls-Royce er verdensledende på maritime framdriftssystemer. Rolls-Royce Marine i Ulsteinvik produserer i hovedsak framdriftsanlegg og tunnel-trustere til forsyningsskip. Virksomheten har rundt 450 ansatte fordelt på nyproduksjon og service, hvorav 200 jobber i serviceavdelingen.

- Vi har hatt et samarbeid med Kiwa i fire – fem år nå, forteller Kåre Longva, Workshop Manager ved Rolls-Royce.

- Hvilken type oppdrag utfører Kiwa for dere?

- Det er som oftest store framdriftstrustere vi har behov for å få testet. Etter 10 år i drift skal disse inn til overhaling, og i den forbindelse er det i flere tilfeller klassekrav om ultralydtest av hjulene. Her gjør Kiwa en god jobb for oss.

Longva erkjenner at det har blitt en del forespørsler på kort varsel:

- Vi opererer i et miljø der ting skjer fort, og når kundene våre har problemer må vi stille opp. Vi opplever at Kiwa har vilje og evne til å komme raskt når vi trenger hjelp, og det er vi godt fornøyd med, sier Longva.

- Det er en svært viktig jobb Kiwa utfører, siden vi er avhengig av denne testen for å få klassegodkjennelse. For våre kunder er det en stor kostnad å få overhalt en truster. Hvis vi hadde satt inn et hjul uten å teste og det skulle oppstå en skade fjorten dager etter, ville det ha vært en katastrofe for kunden. Med ultralydtesting kan vi oppdage sprekkdannelser og unngå slike situasjoner, forklarer Longva.

Bjørnar Meland, leder for Kiwas NDT-avdeling, trekker fram Phased Array som en metode med mange fordeler.

- Phased Array kan brukes til å teste alt fra små rør til massive turbiner og fartøy, fremhever han.

AVANSERT: Phased Array er en avansert ultralydteknikk som brukes til å teste alt fra buttsveiser til komplekse geometrier. FOTO: KIWA

- Kan du kort forklare hvordan metoden fungerer?

- En Phased Array Probe er delt opp i flere små elementer. Hvert element sender og mottar signaler, sier Meland og fortsetter:

- Ved å variere tiden for de pulserende elementene kan lydpulsens retning og fokus styres. Fordi man kombinerer ulike vinkler i en enkel skanning spares både tid og kostnader, samtidig som det øker sannsynligheten for å oppdage feil på utstyr eller anlegg.

Meland forteller at Kiwa er en av få aktører i Norge som tilbyr testing med Phased Array.

- Vi har gode resultater med denne metoden. Den er både effektiv og svært nøyaktig, og all deteksjon og dimensjonering som i dag gjøres med konvensjonelle ultralydteknikker kan med fordel utføres med Phased Array, avslutter Bjørnar Meland.

Kilde: Pressemelding fra Kiwa

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078