23948sdkhjf

Laksen trives i lukket anlegg

Tre måneder etter at fisken ble satt ut, er det tydelig at laksen i den lukka merden i Horsvaagen trives og presterer svært bra.

Det går fram av en pressemelding fra Cermaq.

Certus, Cermaqs lukka merd for postsmolt i Horsvaagen i Hamarøy kommune, skiller seg ut fra de andre merdene i anlegget med sin oransje ring. Under vann har den både en tett duk og et tradisjonelt nett, slik at det er dobbelt sikring mot rømming.   

– Her trives fisken godt, den har vokst bedre enn fisken i merdene omkring, dødeligheten er minimal og lus er ikke noe problem, forteller en fornøyd Kjell Hansen som er prosjektkoordinator i Nordland.   

Den lukka merden har fått navnet Certus fordi dette latinske ordet betyr «sikker». Så langt har teknologien vist seg robust og funksjonell, noe som er viktig for å sikre vannstrømmen i merden, vannutskifting fra dypere vann, lys og oksygeninnhold i vannet.   

– Certus er også en god arbeidsplass der hensynet til trygge arbeidsoperasjoner er vektlagt i konstruksjonen. Det er lett og trygt å bevege seg rundt på anlegget, understreker Kjell Hansen. Fisken skal være i merden frem til juni, og flyttes da over i en vanlig merd den siste vekstfasen frem til slakting.  

– De første dataene fra Certus støtter opp om potensialet til lukka anlegg. Vår videre ambisjon er å utvikle et lukka merdkonsept «Flexifarm» der vi tar i bruk moderne renseteknologi for inntaksvannet for å hindre inntak av patogener og dermed smittsomme sykdommer, sier Harald Takle, Cermaqs forskningsleder for oppdrettsteknologi.

Kilde: Pressemelding fra Cermaq

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063