23948sdkhjf

Ønsker ikke nedstenging av olje- og gass-næringen

- Det vil være uklokt ut ifra et sikkerhetsperspektiv å kutte ut norsk olje- og gass-produksjon.

Det sa den tidligere statsministeren i Danmark og senere generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen da han holdt foredrag på Norsk Olje og Gass’ årskonferanse i Oslo torsdag. Tema for konferansen var olje- og gass-sektoren og klimautfordringene. I likhet med alle de andre foredragsholderne på konferansen, ønsket heller ikke Anders Fogh Rasmussen at Norge må stanse sin olje- og gass-produksjon.

- Norge er en svært viktig eksportør av olje og gass til Europa, og er ett av få demokratiske land som fortsatt produserer olje og gass, sa han. Med dette mente han å understreke at det er viktig i et sikkerhetspolitisk perspektiv at Norge forblir en viktig olje- og gass-nasjon både nasjonalt og internasjonalt. Den tidligere statsministeren i Danmark har nå etablert en Allianse for demokratier.

- Norge operer i et internasjonalt olje- og gassmarked, og hvis Norge skulle finne på å kutte ut denne produksjonen, vil andre land med autokratiske og diktatoriske styresett stå klare til å ta over posisjonen. Disse produserer ikke på langt nær så klimavennlig som Norge, og det vil bety at det ikke er bra for det globale miljøet at disse får ta over det internasjonale olje- og gassmarkedet, sa den tidligere generalsekretæren i NATO.

Han framholder fem punkter som kan bli følgende dersom Norge foretar en isolert nedstenging av norsk olje- og gass-produksjon: Det vil gjøre Europa svakere, Russland blir sterkere, svekke verdens demokratier, forringe det globale miljøet og øke risikoen for globale konflikter.

Samtidig fastholdt Fogh-Rasmussen, i likhet med både næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), Ap-leder Jonas Gahr-Støre og adm. dir. i Aker BP, Ole Johnny Hersdal, at norsk olje- og gass-sektor må ta miljø- og klima-utfordringene på høyeste alvor, og fortsette det gode arbeidet som er gjort med å gjøre denne produksjonen ennå mer bærekraftig. Ap-lederen sa for eksempel at oljevirksomheten ikke skal avvikles, men utvikles.

Hotell-eier Petter Stordalen tok et oppgjør med olje- og gass-næringen utifra en image-utfordring. Han, og flere andre, var inne på unge i dag har fått en negativ oppfatning av hva næringen står for og gjør. Oljeutvinningen framstår som ungdommens fiende, og som den verste fienden mot å stanse klimaendringene.

Konferansen fant sted samtidig som flere 1000 elever demonstrerte mot klilmaendringene i flere norske byer, deriblant Bergen.

Adm. dir. Karl Johnny Hersvik i Aker BP kom inn på dette i sin tale, og han mente det var på tide at bransjen må signere en ny kontrakt med Norge. Han pekte også på at han mente debatten om klima og olje og gass-utvinning er svært lettvint, og at man må slutte å late som om dette er en enkel debatt.

- Vi har en formidabel oppgave foran oss. Og min erfaring er at dette ikke primært handler om teknologi, men økonomi. Fordi det vil kreve store økonomiske ressurser både i Norge og verdensbasis for å nå klimamålene fra Paris-avtalen, sa Hersvik, og la til:

-Å fortsette som før er feil. Vi må spørre oss selv: Hva er det virkelig vi står overfor? Vi må fornye kontrakten med Norge.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078