23948sdkhjf

Oppdager nye skader på fregatten

Ettersom Forsvaret får mer oversikt over skadene på KNM «Helge Ingstad» etter at fartøyet ble hevet, går det opp for dem hvor store skader fregatten har fått.

Blant annet er det oppdaget skade på stabilisator på fregatten, i tillegg til et ror – grunnet at fregatten har ligget på bunnen av Hjeltefjorden i mer enn to måneder etter kollisjonen.

Ifølge NRK er det også oppdaget andre skader som man ikke kjente til før fregatten ble hevet. Det er uvisst om det er vridninger i skroget. Om så er tilfellet vil det ha betydning for om fartøyet i det hele tatt kan repareres. Forsvaret har sagt at KNM «Helge Ingstad» skulle være på vannet igjen om lag fem uker etter hevingen var ferdig. Det er fortsatt målet, uansett om skipet kan repareres eller ikke. Det er mye som tyder på at det først er nå fregatten er på vannet igjen man kan se de endelige skadene og om det i hele tatt er mulig å få KNM «Helge Ingstad» i drift igjen.

Sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes var også om bord i fregatten tirsdag – sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Han er også overrasket over de store skadene som er om bord, og han sier nå til Teknisk Ukeblad (TU) at han ikke legger prestisje i få fregatten i drift igjen. Blant annet er veldig mye av elektronikken ødelagt og mange store fysiske skader i tillegg til den store flengen på utsiden av skipet.

PÅ LEKTER: KNM "Helge Ingstad" på lekteren ved Haakonsvern. FOTO: FORSVARET

– Det er en ren kostnad og nytte-vurdering. Alt annet ville vært meningsløst. Vi skal sørge for en best mulig forsvarsevne innenfor det budsjettet vi har, og da må vi ta en pragmatisk vurdering, sier Stensønes til TU.

Ifølge NRK har Forsvarsmateriell et håp om å være ferdig med fregattens tilstandsvurdering før sommeren.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063