23948sdkhjf

Olje-elektrikere mener seg sviktet av sitt eget fagforbund

Elektrikere som er fagorganisert i EL og IT-forbundet og som jobber i petroleumsnæringen, mener at de føler seg uglesett av forbundet.

Det skriver Fri Fagbevegelse, som i helgen har dekket landsmøtet til EL- og IT-forbundet. Her var det flere elektrikere fra oljebransjen, som gikk på talerstolen og uttrykte sin bekymring og skuffelse over forbundets holdning til næringen de jobber i.

En av de som ifølge Fri Fagbevegelse tok ordet, var Lauritz Slåttebrekk fra Rogaland. Han jobber som elektriker hos Aibel. -Aibel er en av de største leverandørene til oljesektoren, som dette forbundet sakte men sikkert vil ta knekken på, sa han fra talerstolen på møtet. Og han var ifølge Fri Fagbevegelse ikke alene om å mene dette. Flere sa at de følte seg uglesett av forbundet, og de sa også at norsk olje og gass produseres på en stadig mer miljøvennlig måte. Vannkraftforsyning til noen av oljefeltene ble blant annet nevnt.

– Det er litt tidlig å begynne en nedbygging av norsk petroleumsnæring allerede nå, uten en plan for hva disse menneskene skal jobbe med. Vi vil ha endret en setning i handlingsprogrammet så de ikke er så harde mot næringen mange av disse menneskene jobber i, sa Slåttebrekk fra talerstolen.

Debatten kom opp da handlingsprogrammet skulle diskuteres.

Karsten Amble Bøe, også han ansatt i Aibel, mente at de som jobber som elektrikere i oljesektoren står på hver dag og er stolte av jobbene sine.

- Men vi har kjent oss litt mindre inkludert i handlingsprogrammene. Folk har begynt å stille seg spørsmålet om EL og IT-forbundet er rett forbund for dem, sa han. En annen mente at forbundet må være mer fagforbund, og ikke en naturvernorganisasjon.

Bakgrunnen for debatten er at forbundet har stilt spørsmål om norsk olje- og gassproduksjon vil være bærekraftig i årene som kommer.

EL og IT–leder Jan Olav Andersen presiserte sine synspunkter fra talerstolen.

– Det er trist å høre at det å diskutere oljas plass i fremtiden er å snakke ned arbeidsplasser, sier han. Så lenge det finnet aktivitet og virksomhet på norsk sokkel, skal EL og IT Forbundet være med i kampen for gode og sikre arbeidsplasser og høy HMS–standard på norsk sokkel. Men vi er i en situasjon der alle er enige om at det skal ta slutt en gang. Det er uansvarlig å ikke forberede seg til det, sa han, fortsatt ifølge Fri Fagbevegelse.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094