23948sdkhjf

- Er vi ikke noe verdt?

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

- Ved å kaste ut oljeselskap av Oljefondet, bidrar regjeringen til å si at vi ikke er noe verd. Det sier Ståle Kyllingstad i IKM Group etter at regjeringen la fram sitt forslag før helgen.

Ståle Kyllingstad er gründer og konsernsjef i IKM Group, en betydelig bidragsyter og leverandør til norsk oljeindustri. Til NRK sier han at regjeringen etter beslutningen om å kaste oljeselskaper ut av Oljefondet bidrar til å si at selskaper som IKM Group ikke er noe verdt.

Les også: 600 millioner til innovasjon i næringslivet

Regjeringens avgjørelse gjelder 134 utenlandske rene olje- og gasselskaper. Oljefondet har i dag investert om lag 70 milliarder kroner i disse selskapene.

Han kaller regjeringens beslutning om å kaste ut 134 rene utenlandske olje- og gass-selskaper som symbolpolitikk og dobbeltmoral. Til NRK sier at han at regjeringen nå går imot Thøgersen-utvalgets anbefalinger om at Norge fortsatt bør eie oljeaksjer.

NRK har også intervjuet andre i IKM-systemet, som er bekymret for hvilket signal regjeringen nå gir til neste generasjon oljearbeidere.

SYMBOLPOLITIKK: IKM-gründer Ståle Kyllingstad mener regjeringens beslutning om utestenge flere oljeselskap fra Oljefondet, er symbolpolitikk og dobbeltmoral. 

Les også: Sier ja til gruvedrift i Finnmark

Flere organisasjoner i miljøbevegelsen – deriblant Bellona og Framtiden i våre hender – jubler etter at beslutningen om å trekke fondet ut av ulike oljeseselskap ble gjort kjent av finansminister Siv Jensen (FrP). Også interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass er fornøyd med regjeringens beslutning. Hovedårsaken til dette er at beslutningen ikke har noe å si for norsk sokkel.

Ett av oljeselskapene som blir rammet, er Lundin Norway.

Det var fredag at finansminister Siv Jensen offentliggjorde beslutningen  at Statens Pensjonsfond (Oljefondet) ikke lenger skal invesgtere i selskaper som driver bare med leting og produksjon av olje og gass. Hensikten er ifølge Jensen å redusere sårbarheten i norsk økonomi for varige fall i oljeprisen.

Dette skriver NTB.

Les også: IKM-sjef: - Regjeringen jukser

– Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikkert å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisektor, sier Jensen i en pressemelding.

Hun framholder at det er selskaper som ikke har fornybar energi som hovedvirksomhet, som etter alt å dømme vil stå for nesten hele fornybarveksten de neste ti årene.

– Det er en vekst fondet bør ha mulighet til å ta del i, sier finansministeren.

Rundt 6 prosent av aksjebeholdningen til Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet, er i olje og gass-sektoren. Det tilsvarer en samlet verdi på rundt 320 milliarder kroner. Uttrekket gjelder imidlertid kun selskaper som driver med leting og produksjon, og ikke selskaper som også har virksomhet knyttet til for eksempel fornybar energi.

Les også: Beredsskapsskip på Svalbard ligger i opplag

Til sammen 134 selskaper kan bli omfattet av beslutningen. De hadde en markedsverdi på rundt 70 milliarder kroner ved starten av året, ifølge stortingsmeldingen.

Norges Bank, som forvalter de nesten 9.000 milliarder kronene i fondet, ga senhøsten 2017 departementet råd om å ta olje og gass ut av fondets referanseindeks. I praksis anbefalte sentralbanken at fondet trekkes ut av hele sektoren for å redusere risikoen for verdisvekkelse ved fall i oljeprisen.

Departementet følger rådet et visst stykke av veien, men har falt ned på et begrenset nedsalg i energi. Vurderingen gjenspeiler, i likhet med Norges Banks råd, ikke et bestemt syn på oljepris, fremtidig lønnsomhet eller bærekraft i petroleumssektoren. Den er dermed uavhengig av petroleumspolitikken regjeringen fører, og som ligger fast, understreker departementet.

Et varig oljeprisfall vil ha langsiktige konsekvenser for norske offentlige finanser. Salg av energiaksjene i oljefondet vil kunne bidra til å redusere oljeprisrisikoen noe, men effekten vil trolig være begrenset. Samtidig har vi stor evne til å bære risiko, og oljeprisrisikoen er betydelig redusert over tid, fordi en stor andel av olje- og gassressursene er hentet opp fra sokkelen og vekslet om til en bredt diversifisert finansformue i utlandet, heter det i departementets pressemelding.

Les også: Strategi for å øke bruk og produksjon av hydrogen

En ekspertgruppe oppnevnt av departementet, har konkludert motsatt. Gruppen påpekte i sin anbefaling at norsk økonomi er sterkt eksponert for svingninger gjennom oljeprisen, og at fondets investeringer i olje og gass utgjør en svært liten del av oljeprisrisikoen for norsk økonomi.

– Oljevirksomheten kommer til å være en stor og viktig næring i Norge i mange år fremover. Statens inntekter fra sokkelen følger i utgangspunktet av lønnsomhet i oppstrømsvirksomhet. Derfor handler dette om å spre risiko, sier Jensen.

Finansdepartementet ber samtidig Norges Bank om å gjennomgå sitt arbeid med klimarisiko, med sikte på å styrke arbeidet mot enkeltselskapene som gir størst bidrag til klimarisikoen i fondet. Klimarisiko vil «kunne ha betydning for flere av selskapene fondet er investert i», skriver departementet.

Regjeringen legger ikke opp til salg av statens direkte eiendeler i petroleumssektoren eller aksjer i Equinor for å redusere statens oljeprisrisiko.

 

Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Fikk kontrakter verd 75 mill

Hackerangrep koster Hydro dyrt

Den første ”kollaborative» sveiseroboten i Norge

Klimafrokost om grønn skipsfart 29. mars

Ny fôrflåtekontrakt for Nor-Mær

Laksen trives i lukket anlegg

Nyhetsbrev

Oljetjenesteleverandør konkurs

Kongsberg fikk grønt lys

VIDEO: Satte verdensrekord med rørslep fra Stathelle til Malaysia

Nedetid for portalen

FishGLOBE velger Steinsvik

Hydro kjøper seg oppi Bahrain-selskap

Oljeselskap hindrer klimatiltak

Ukens vits: Nyansatt

Patentstrid endte med forlik

Dramatisk redningsaksjon for lasteskip

Rekordløft fullfører Johan Sverdrup feltsenter

Godtar forelegg på 4,5 millioner kroner

Bilprodusentene vil ha sterkere stål og lettere biler

Norge kan bli elektrisk

Skal bli tredje størst på norsk sokkel

Havyard oppdaget avvik

Full fart hos Risnes

Første ståldrager på plass

Norsk selskap går inn i subsea-konsortium

Første stålet i P2-prosjektet kuttet

Ukens vits: Den smarte narrer den dumme…?

Styrker servicen i nord

Ukens vits: En whiskey-hest

Ny teknisk sjef i Proserv

Fra Havyard til Westcon Yards Florø

Kitron får kommunikasjonsordre

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Bærbar partikkelteller inkl. måling av temperatur og vann, til oljer og diesel fra HYDAC

Øwre-Johnsen AS: CJC Marine Engine Lube Oil Treatment program

Randers Tandhjulsfabrik A/S tilbyder

Skumstasjoner til KNM MAUD

Nye serviceoppdrag for Munck Cranes

Nyhet om den rutile rørtråden Filarc PZ6113 (E71T)

Ny styreleder i toppen for DIRA

Kurs i flensearbeid, NS-EN 1591-4

Vi er på plass

Marine calibration test case

Hvis du er interessert i "super-resolution imaging", så skal denne workshop være for deg!

BRANNSIKKERHET: Virker nødlyssystemet i bygget ditt?

Movi-C modulbasert automatiseringssystem fra SEW-EURODRIVE

iTec med når Norges mest miljøfokuserte og innovative videregående skole bygges

Ny Designpris til Elesa!

Intelligente målesystemer for energi og strømkvalitet

Den automatiserte kameleontungen

Nipper AGV - Intelligent palletransport

Invitasjon: Åpent hus i Ravema sitt nye Demosenter på Jæren

Bærbar filterpumpe MFU 15 fra HYDAC

Kulelagerhuset - NTN-SNR lagre for stålverk

Webinar | “Measure 1500 parametres in 30 minutes and save time”

MESSER satser stort på nye løsninger

Den ledende teknologien innen støybeskyttelse i byer og tettsteder

Nor-Shipping 2019 - Klüber Lubrication Nordic

Send til en kollega

0.162