23948sdkhjf

Pilene peker oppover for Olje-vestlandet

Pilene peker oppover på Vestlandet, og 2019 kan bli et høydepunkt for regionen.

Dette skriver Sparebank1 på sin egen nyhetside Ytra. 

Oljeinvesteringene på norsk sokkel kan vokse på nær 15 prosent i 2019.

  • Siden bunnpunktet i 2017 er det skapt over 19.000 nye arbeidsplasser i Rogaland.
  • 630 prosent flere olje- og gass-stillinger på Finn.no i Hordaland og Rogaland fra 2017 til i dag.

– Investeringene på norsk sokkel er en viktig drivkraft på Vestlandet, men det betyr ikke alt. I 2018, med ganske flat utvikling i investeringene fra året før, så vi at det likevel var god bedring i bedriftene. Det har vært en imponerende omstilling under nedturen, og nå har bedriftene medvind, sier sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen til bankens eget nettsted, Ytra.

Arbeidsledigheten i Norge er på 2,5 prosent. Det er laveste ledighet på nær ti år. I Rogaland og Hordaland er arbeidsledigheten på omtrent samme nivå, og det er innen IKT- og ingeniørfagene, samt bygg og anlegg og industri, ledigheten faller kraftigst. 

Under kategorien «olje og gass på Finn.no er det i mars 2019 over 630 prosent flere ledige stillinger i Rogaland og Hordaland enn det var høsten 2017. Det viser en telling SpareBank 1 SR-Bank har gjort.

– Arbeidsledigheten er lav, det er jobbvekst og bedriftene vi spør i vårt konjunkturbarometer, som tidlig varslet om det positive skiftet, er fortsatt optimistiske. Det er likevel viktig å huske på at vi må bruke de gode tidene godt. Det kan være lurt å legge noe på kistebunnen, være nysgjerrige på nye markedsområder og forberede seg på lavere vekst i oljeinvesteringene i 2020, sier Knudsen.

GODE TIDER: Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen. FOTO: SPAREBANK1 SR-BANK

For allerede neste år ser oljeinvesteringene ut til å flate ut. I 2019 jobber oljeselskapene med flere store prosjekter, mens når 2020-tallet kommer, ser aktiviteten ut til å avta. SpareBank 1 SR-Bank anslår en investeringsvekst på rundt 15 prosent i år, før det flater ut i 2020.

– Men det virker på meg som om bedriftene er forsiktige optimister og har nedturen friskt i minne når de planlegger for de kommende årene, sier Knudsen.

Sjeføkonomen følger utviklingen nøye. Han har også kontroll på hvor mange jobber som er kommet i Rogaland siden oljenedturen rammet som hardest, i begynnelsen av 2017. Tallet har passert 19.000.

Kilde: Sparebank1/Ytra

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093