23948sdkhjf

Kobber og rustbestandig stål stiger

Norsk Industri har fremdeles god fart og innkjøpssjefene har tro på at det fortsetter. PMI for februar kom på 56,3 som er litt ned fra januar, men likevel på et høyt nivå.

Dette skriver Astrup AS i sin ferskeste markedsrapport. Videre heter i det i rapporten at «DNB kommenterer at den underliggende trenden har vært svakt stigende siden i fjor sommer og at det underbygger at den forventede rentehevingen om to uker blir realisert. Sesongjustert arbeidsledighet sank til 2,5 prosent 1. mars. Ute i den store verden ser de ikke så lyst på fremtiden, i Tyskland landet PMI på 47,6 samlet for Eurosonen 49,3. En PMI–verdi over 50 indikerer økt aktivitet. På råvaresiden ser vi en markant økning i prisen på nikkel og kobber. Det røde metall er ansett som å være en av de viktigst indikatorene på utviklingen i verdensøkonomien, men utviklingen i februar synes å være litt i utakt. Gjennomsnittsprisen økte med over tre kroner per kilo til februar. Nikkel på sin side er blant de viktigste innsatsfaktorene i rustbestandige stål, og her synes etterspørselen å være noe økende.  En løsning på handelskrigen mellom USA og Kina vil øke optimismen og investeringsviljen umiddelbart, med påfølgende økt etterspørsel».

«Leveringstidene er noe lengre for standardmaterialer i rustbestandig stål og aluminium. Outokumpu kan levere rustbestandige plater og coil ultimo april, mens det er mai på en del grovere materialer. Acerinox har også leveringstid i mai. På stangstål merker man mindre behov fra bilindustrien, mens det er økende etterspørsel fra olje og gass. Hydros valseverk i Norge kan levere på 8-9 uker, mens pressverkene ligger på 4-6 uker. Det er lavsesong for øyeblikket, men vi ser at leveringstidene vil øke utover våren. Legeringstillegget på rustbestandig gikk opp i mars grunnet den høye prisen på nikkel. Dette gir gjerne stimulanse til booking av mer materialer og lengre ledetider. Skrottillegget på stål gikk opp til 2792.- kr/ tonn for 520M. På plast er det ingen større bevegelser, mens altså prisen på kobber gikk opp hele 3,25 kr/kg i februar og prisavtaler blir justert deretter», heter det i Astrups markedsrapport.

 

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094