23948sdkhjf

Fregatten skal på vannet igjen om seks uker

Noe rusten kom KNM «Helge Ingstad» fram til Haakonsvern sent søndag kveld. Nå opplyser Forsvaret at målet er å få fregatten på sjøen igjen om fem-seks uker.

– Vi har bestilt prefabrikkert stål for å reparere fregatten og har planer om å få den på vannet igjen i løpet av fem til seks uker, sa Thomas Wedervang i Forsvaret på en pressekonferanse mandag - dagen etter at fregatten kom til Haakonsvern.

Han legger til at fregatten skal debunkres, det vil si tømmes helt for drivstoff, for å se nærmere på strukturen i fartøyet.

Det har vært hektisk aktivitet rundt KNM «Helge Ingstad» denne helgen. Fredag kom fregatten fram til Hanøytangen, der det ble jobbet iherdig med å få klargjort fregatten for heving over på lekteren som skulle frakte fartøyet til Haakonsvern. Sent søndag kveld kom KNM «Helge Ingstad» fram til Haakonsvern.

Etter at fregatten var fraktet til Hanøytangen på fredag, ble en lekter som lå under hevet slik at fregatten til slutt sto oppå lekteren. På forhånd var det gjort nøye målinger for hvordan skipet skulle stå trygt på lekteren – også under slepet til Haakonsvern.

Noe av det det var knyttet mest spenning til i helgen var da man søndag formiddag kuttet de 16 kjettingene som har holdt fregatten oppe av kranlekterne. Det gikk imidlertid smertefritt og ved 18.30-tiden ble fregatten slept til mot Haakonsvern. Ved 23-tiden søndag kveld var fregatten «kommet hjem».

FRAKTES: KNM "Helge Ingstad" fraktes på lekter fra Hanøytangen til Haakonsvern. FOTO: FORSVARET

På Haakonsvern skal fregatten vaskes og rengjøres grundig da den har fått en del rust og forvitret litt etter å ha ligget så lenge under vann. Etter dette skal den behandles med konserveringsmidler.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078