23948sdkhjf

Skal teste karbonfangst i Sverige

Aker Solutions skal utføre tester og studier for karbonfangst-teknologi ved svenske Preems oljeraffineri i Lysekil.

Det skriver Aker Solutions på sine hjemmesider. Preem er Sveriges største drivstoff-selskap, og har Skandinavias største oljeraffineri ved Lysekil på den svenske vestkysten. Det er er der norske selskapet skal utføre tester og studier for karbonfangst-teknologi. Preemraff, som raffineriet heter, produserer årlig 11,4 millioner kubikkmeter med råolje.

Aker Solutions' oppdrag skal være å gjennomføre pilottestning for karbonfangst fra raffineriets røykgass i industrielle forhold, som heter i beskrivelsen av prosjektet.

- Norge er i førersetet når det gjelder teknologiutvikling for lagring av karbondioksid (CO2), og i Sverige er det mange industrier med stor interesse i å lagre klimagasser for å redusere utslipp. Gjennom dette samarbeidet, har vi fått den beste muligheten til at vår karbonfangst skal bli en realitet, sier adm. dir. i Preem, Petter Holland.

Også Oscar Graff, som er ansvarlig for karbon-fangst, -nytte og –lagring (CCUS) ved Aker Solutions er fornøyd med avtalen.

- Vi er svært glade for å bli en partner i dette pioner-prosjektet. Raffineriet i Lysekil er det er en av de største utslippsbedriftene av CO2 i Sverige, og er derfor en kandidat til å kunne lagre store mengder karbon, sier han i en uttalelse.

Aker Solutions’ mobile testenhet (MTU), er en komplett karbonfangsfabrikk i småskala, og vil være engasjert i dette ni måneder lange prosjektet. Dette er en del av større forsknings- og utviklingsprosjekt i regi av Preem, og er støttet av norske Gassnova og Energimyndigheten i Sverige.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11