23948sdkhjf

Omstilling i verftsindustrien ga vind i seilene

Norske verft bygger nå i større grad cruiseskip og ferger enn fartøyer til olje- og gassektoren. Det bidro til å heve den totale industriproduksjonen med 1,7 prosent fra 2017 til 2018.

Etter noen år med fall i norsk industriproduksjon som følge av nedturen i olje- og gassektoren fra 2014, flatet produksjonen ut mot slutten av 2016 og snudde til en liten vekst i 2017. I 2018 har veksten fortsatt og tiltatt i styrke.
Samlet sett hadde norsk industriproduksjon en årsverk på 1,7 prosent i 2018 sammenlignet med 2017.

Mye av denne veksten skyldes en oppgang i næringen bygging av skip og oljeplattformer på hele 18 prosent. Det er den delen av næringen som jobber med skipsbygging som vokste mest, med en økning på hele 43 prosent sammenlignet med 2017, illustrert i figur 2.

Her er det imidlertid ikke lenger bygging av skip til bruk i olje- og gassnæringen som dominerer produksjonen, slik det var da oljeprisen var på topp for bare noen år siden. Derimot er det nå prosjekter knyttet til andre markedssegmenter som særlig preger aktiviteten til næringen.

Norske verft har med andre ord snudd seg mot nye markeder etter at etterspørselen fra oljesektoren har sviktet, og blant leveransene virksomhetene i næringen har hatt i 2018 finner vi både cruiseskip, ferger og fisketrålere.

Det var imidlertid også en oppgang i den delen av næringen som bygger oljeplattformer på 6,8 prosent. Oppgangen i denne delen av næringen har sammenheng med noen store enkeltprosjekter, som arbeid knyttet til feltene Johan Sverdrup og Martin Linge, som begge har planlagt produksjonsstart i løpet av 2019.

Nest øverst på listen over hvilke næringer som bidro mest til den samlede økningen i industriproduksjonen i fjor kommer næringen metallvarer, som hadde en oppgang på 7,6 prosent sammenlignet med 2017.

Innad i næringen er det virksomheter som driver med overflatebehandling og bearbeiding av metaller som stod for den største delen av økningen. Denne delen av næringen opplevde, i likhet med verftsindustrien, en nedtur knyttet til at investeringene i oljesektoren sank fra 2014.

Nå har imidlertid pilene pekt oppover igjen for næringen siden rundt midten av 2017. Virksomhetene som driver med overflatebehandling og bearbeiding av metaller har blant annet oppdrag på skipsverft, og veksten vi ser i metallvarer kan nok til dels ha sammenheng med oppturen i verftsindustrien.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078