23948sdkhjf

Fregatten framme ved Hanøytangen

Forsvaret melder torsdag morgen at flyttingen av KNM «Helge Ingstad» har gått raskt, og at man har et godt håp om at bergingsoperasjonen kan være ferdig om tre dager.

Forsvaret skriver torsdag formiddag at KNM "Helge Ingstad" er kommet fram til Hanøytangen. Ved 20.30-tiden onsdag begynte man å frakte den havarerte fregatten bort fra havaristedet til Hanøytangen otre firedeler av distansen var tilbakelagt. Det gjør at Forsvaret har god tro på at selve bergingsoperasjonen kan være ferdig om tre dager.

Onsdag var mannskap fra fregatten om bord i fartøyet, som da var hevet godt over havoverflaten. Det er mannskapet selv som skal tømme skipet for vann før det skal fraktes på lekter til Haakonsvern, skriver NRK.

Det har vært god værforhold under flyttingen, og det skal heller ikke ha vært utslipp fra havaristen i forbindelse med flyttingen.

Forsvaret skriver på sin side info-side om KNM «Helge Ingstad» at det har vært noe oljesøl fra fartøyet ved selve hevingsstedet som følge av oljeholdig vann som har blitt naturlig drenert fra fartøyet. Det er ikke snakk om tykk olje som man ofte forbinder med slike utslipp – men i stedet en ganske tynn masse som har lett for å trekke ned i vannmassen. Det er iverksatt miljøundersøkelser for å kartlegge effekter av oljeutslippet. Videre skriver Forsvaret at Minedykkerkommandoen (MDK) til Forsvaret vil rydde havbunnen på havaristedet torsdag, mens fartøyet MS «Flekkerøy» vil starte ryddingen langs strandsonen førstkommende mandag.

Det legges ut lenser på hevingsstedet på Hanøytangen, og dette vil gi noen begrensninger for båtforeningen og fritidsbåttrafikk i området.

Den mest kritiske fasen i hevingsarbeidet vil være når fregatten skal plasseres på lekteren. Når dette er skjedd skal KNM «Helge Ingstad» fraktes til Haakonsvern, og det regner og håper Forsvaret skal skje på søndag. Da har det gått tre og en halv måned siden kollisjonen og forliset.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078