23948sdkhjf

Flytter fregatten

BOA og Forsvarsmateriell har i dag besluttet å endre stedet for heving av fregatten KNM «Helge Ingstad». Årsaken er at det ventes store dønninger på havaristedet, noe som gjør opprinnelig hevingsplan for risikabel.

Dette skriver Forsvaret i sin oppdatering onsdag morgen. De skriver videre at i utgangspunktet skulle fregatten dreneres og heves på havaristedet, før transport til Haakonsvern. Nå skal  KNM «Helge Ingstad» flyttes til Hanøytangen på vestsiden av Askøy – cirka 15 nautiske (30 km) mil sørøst for havaristedet. Der er det ventet roligere vær og mindre bølger.

Slepet til Hanøytangen vil foregå svært sakte, og transporten kan ta inntil 24 timer. Det er foreløpig usikkert når lekterne og KNM «Helge Ingstad» forlater havaristedet. Miljøtiltak vil bli iverksatt, og alle interessenter er informert om alternativ hevingsplan.

Tirsdag morgen kan man tydelig se på bilder fra Hjeltefjorden at fregatten er hevet betydelig det siste døgnet. Det meste av skipets øverste del er nå tydelig synlig over havoverflaten.

Natt til onsdag festet dykkerne de fire siste løftekjettingene til KNM «Helge Ingstad». Onsdag morgen gikk personell fra Marinen om bord på fregatten for å starte jobben med å pumpe vann ut av fartøyet. Personellet arbeider både på dekk og inne i fregatten – blant annet er det nødvendig å åpne dører og skott inne i fartøyet for å få pumpet ut nok vann. Personellet er også utstyrt med GoPro-kameraer som skal dokumentere hvordan det ser ut om bord. Materialet skal deretter overleveres politiet og Havarikommisjonen.

NRK følger hele hevingsarbeidet direkte, og ved å klikke på linken kan du se direktesendingen:

https://www.nrk.no/hordaland/forsvaret_-_-vaeret-skaper-stor-bekymring-for-hevingen-av-knm-_helge-ingstad_-1.14448254

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094