23948sdkhjf

Vale-krisen tiltar

Usikkerhet rundt Vales produksjon fører til økte stålpriser - flere arrestasjoner og evakuering av utsatte områder pågår

Siden demningskollapsen i Brasil i slutten av januar, som drepte estimert 300 mennesker, har jernmalmprisen skutt til værs. Det ble meldt at Vale måtte kutte produksjonen med opptil 40 millioner tonn malm i året.

Uka etter måtte Vale erklære Force Majeure på flere av kontraktene sine, da domstolene i landet påla dem å stenge deler av produksjonen i Bructu-gruven sin grunnet spørsmål rundt sikkerheten til demningene. Dette er forventet å resultere i et ytterligere produksjonskutt på 30 millioner tonn, på toppen av tidligere kutt, som tilsvarer 70 millioner tonn totalt. Vale har uttalt at de kommer til å anke saken, ettersom demningene har gyldige lisenser og sikkerhetsattester, og det dermed ikke er noen årsak til å stenge anleggene rundt dammene.

Fredag 15. februar ble åtte ansatte i Vale SA og det tyske revisjonsfirmaet TÜV SÜD arrestert og tiltalt av påtalemyndigheten for å skjule svakheter ved demningen som kollapset. TÜV SÜD har operert som konsulent og har hatt en evaluering av sikkerheten til demningene, som ble sertifisert som stabile. Det stilles spørsmål om en potensiell interessekonflikt rundt TÜV SÜDs rolle som konsulent og revisor.

To dager senere måtte omkring 200 personer evakuere fra et område nær en demning tilhørende Mar Azul-gruven, sør for Belo Horizonte. Evakueringen kommer på bakgrunn av en revidering av sikkerhetsdataen på demningsstrukturen.

Investeringsbanken Barclays Plc anslår at mesteparten av deres forventede globale produksjonsvekst av malm forsvinner dersom Vale ikke får omgjort avgjørelsen i anken sin angående nedstengningen av produksjonen i Bructu-gruven. I tillegg så avhenger den akutte priseffekten av om Vale får holde produksjonen gående under ankesaken. Det forventes i alle tilfeller høyere priser grunnet risikoen forbundet med en eventuell produksjonsstans, og det akutte frafallet av jernmalm i markedet.

Norsk Stål skriver i et nyhetsbrev at de allerede har fått effekt på sine priser, både malmbasert og skrapbasert. "Det er fremdeles uvisst om denne utviklingen vil fortsette i de kommende månedene", skriver selskapet.

Kilde: Norsk Stål

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078