23948sdkhjf

IKM-sjef: - Regjeringen jukser

Ståle Kyllingstad, IKM-gründer, går hardt ut mot regjeringens bruk av oljekroner.

Statsminister Erna Solberg uttalte at man ville bruke oljepenger på ny fregatt etter KNM «Helge Ingstad»-forliset og nytt regjeringskvartal etter 22. juli-terroren uten at dette skulle føres inn i det vanlige budsjettet.

Dette får Ståle Kyllingstad til å reagere i et intervju i Dagens Næringsliv (DN).

- Det skal føres «under streken».  Det store problemet nå er juksing i økonomifaget, sier han til avisa.

Som kjent er 15 milliarder foreslått avsatt til nytt regjeringskvartal og den forliste fregatten «Helge Ingstad» til fire milliarder skal kanskje erstattes.

Kyllingstad karakteriserer dette både som "tull" og "alvorlig".

KRITISK: IKM-günder Ståle Kyllingstad går hardt ut mot regjeringens oljepengebruk. FOTO: IKM GROUP

- Her brytes prinsipper som mange regjeringer har respektert, fra ulike partier, sier Kyllingstad, som spør seg selv om det er ansvarlig politikk.

– Eller er det bare noen personers desperate kamp for å beholde makten, spør han.

Kyllingstad mener at regjeringens pengebruk ikke er bærekraftig på sikt. Den blå-blå regjeringen – som nå er utvidet med KrF og Venstre – har i perioden 2014-2019 brukt nærmere 1200 milliarder oljekroner, noe som er nesten like mye som et statsbudsjett, skriver DN.

– Nå vil Oljefondet vokse, kanskje frem til midt på 2020 tallet, og så vil det stoppe opp. Fra da av, er det garantert ikke bærekraftig, sier han. IKM-gründeren sier videre at oljepengene skal være neste generasjons «sparebøsse» - og ikke bare for de som lever nå. Han peker også på at Norge får en levestandard som man egentlig ikke kan ha råd til, og at det offentlige trolig vil vokse mer enn det som er sundt.

En som ikke er bekymret for regjeringens økonomiske grep i denne saken er skipsreder Herbjørn Hansson. Han sier til DN at han synes det er helt uproblematisk å finansiere ny fregatt med hjelp av Oljefondet, og kaller det for «detaljer».

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081