23948sdkhjf

Nexans Halden skal produsere kabler til dansk vindmøllepark

Nexans har inngått en kontrakt til en verdi av mer enn 150 millioner euro, som skal hjelpe Ørsted med å levere den mest økonomiske elektrisiteten fra en havmøllepark noensinne. Kablene skal produseres ved Nexans' fabrikk i Halden.

Leveransen omfatter mer enn 200 km HVAC-kabler (245 kV) til eksportkabelkabelsystemet i den kystnære delen af Hornsea 2 vindkraftprosjektet.

Mange land satser på fornybare energikilder for å motvirke klimaendringene, som på nåværende tidspunkt utgjør en av verdens største udfordringer. I 2017 ble vindkraftkapasiteten i Europa økt med 16,8 GW, noe som gjør vindkraft til den neststørste kraftproduksjonsformen i regionen. Et av de siste og største vindkraftprosjektene er Ørsteds Hornsea 2-prosjekt, hvor Nexans har vunnet en kontrakt på over 150 millioner euro. Kontrakten omfatter leveranser av mer enn 200 km 245 kV-PEX-kabler til den kystnære delen av eksportkabelsystemet.

Vindmølleparken ligger i Nordsjøen, om lag 89 km utenfor Yorkshires kyst og blir, med sin kapasitet på 1,4 GW, verdens største, når settes i drift. Vindmølleparken, som er et søsterprosjekt til Hornsea 1, vil produsere elektrisitet til over 3,1 millioner husstander. Parken er under oppføring og Ørsted forventer, at den står ferdig i 2022. 

Kraftoverføringen fra vindpark til kyst skjer gennem Nexans’ trefase HVAC-kabler til havforlegging. Disse 245 kV-PEX-kablene utgjør en del av den kystnære eksportkrets, som forbinder vindparkens transformatorstasjon med transformatorstasjonen på land. Kretsen består av tre separate eksportkabler og følger en lignende rute som Hornsea 1, som Nexans tidligere har forsynet med 139 km trefasekabler på 36 kV for å koble i alt 50 vindturbiner innbyrdes sammen og med vindmølleparkens transformatorstasjon. Ilandføringen skjer ved Horseshoe Point, der jordkabler distribuerer elektrisiteten videre til transformatorstasjonen i North Killingholme.

FIKK OPPDRAGET: Nexans fabrikk i Halden skal produsere kablene til Hornsea-2 prosjektet. FOTO: NEXANS

 De siste 10-årene har Nexans vært en sentral aktør på markedet for havvindkraft, kjent for sin førende tekniske kompetanse innen nøkkelferdige kabelløsninger til nye generasjoner av vindmølleparker til havs. Takket være vår ekspertise og vårt mangeårige samarbeid med Ørsted, har vi fått mulighet til å bidra til oppbyggingen av verdens største havmøllepark, sier Vincent Dessale, Senior Executive VP Subsea og Land Systems Business Group i Nexans.

Kablene til Hornsea 2-prosjektet skal altså produseres på Nexans’ norske fabrikk i Halden.

 

Kilde: Pressemelding fra Nexans

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109