23948sdkhjf

Hydro-smell i fjerde kvartal

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Hydros underliggende resultat før finansposter og skatt gikk ned til 534 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenliknet med 3.555 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Resultatet reflekterer hovedsakelig effekten av produksjonsbegrensningen ved Alunorte og økte råvarekostnader.

  • Underliggende EBIT 534 millioner kroner
  • 50 % produksjon ved Alunorte, Paragominas og Albras
  • Vesentlig høyere råvarekostnader
  • Svakere resultater nedstrøms grunnet marginer og volum
  • Solid resultat fra Energi som følge av høye priser
  • Forbedringsprogrammet Bedre påvirket av situasjonen ved Alunorte – målet for 2018 ble ikke nådd, og målet 2019 vil heller ikke nås
  • Forslag til utbytte for 2018 på 1,25 kroner per aksje
  • Det globale markedet for primæraluminium ventes å være i underskudd i 2019, fortsatt makroøkonomisk usikkerhet

– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Han legger til at aluminaraffineriet Alunorte har gjort framskritt mot å kunne gjenoppta normal produksjon, men at det fortsatt er usikkert når det vil kunne skje.

Les også: Økt etterspørsel etter mer bærekraftige materialer

– Selv om 2018 har vært et krevende år for Hydro, har vi også tatt flere viktige skritt for å sikre vår framtidige konkurranseevne. Vi har blant annet integrert forretningsområdet Ekstruderte Løsninger, nådd full produksjon ved teknologipiloten på Karmøy, sikret vårt framtidige kraftbehov i Norge og forbedret resultatene ved den nye produksjonslinjen for bilkomponenter i Tyskland, sier Brandtzæg.

HYDRO-SJEF Svein Richard Brandtzæg. FOTO: HYDRO

– I 2019 forventer vi at det globale markedet for primæraluminium vil være i underskudd, selv om økende makroøkonomisk usikkerhet kan føre til noe redusert etterspørsel, sier han.

Underliggende EBIT for Bauksitt & Alumina gikk vesentlig ned sammenliknet med fjerde kvartal året før, fra 1.872 millioner kroner i 2017 til 493 millioner kroner i 2018. Resultatutviklingen skyldes effektene av redusert produksjon både ved Alunorte og Paragominas og høyere priser på råvarer, som delvis ble utliknet av høyere realiserte aluminapriser og positive valutaeffekter.

Les også: «Fredsbenk» i aluminium

Underliggende EBIT for Primærmetall gikk ned fra 1.377 millioner kroner i fjerde kvartal 2017 til et tap på 677 millioner kroner i samme periode i 2018, hovedsaklig grunnet høyere alumina og karbonpriser, i tillegg til lavere salgsvolum.  

I Metallmarked gikk underliggende EBIT for fjerde kvartal opp fra 185 millioner kroner i 2017 til 275 millioner kroner i 2018, hovedsakelig som følge av bedre resultater fra omsmelteverkene og positive valuta- og lagervurderingseffekter, som delvis ble utliknet av lavere resultater fra handelsvirksomheten.

HODEBRY: Hydros anlegg i brasilianske Alunorte skaper fortsatt hodebry for selskapet. FOTO: HYDRO

Underliggende EBIT for Valsede Produkter gikk vesentlig ned sammenliknet med fjerde kvartal 2017, fra 95 millioner kroner i 2017 til et tap på 113 millioner kroner i 2018. Bedre resultater fra produksjonslinjen AL3 for bilkomponenter og positive valutaeffekter ble mer enn utliknet av lavere salgsvolum og marginer, i tillegg til økte personalkostnader og kostnader til energi og vedlikehold. Resultatet for aluminiumverket i Neuss gikk ned, ettersom de positive effektene av den nye kraftkontrakten ble mer enn utliknet av økende råvarepriser og lavere positive lagereffekter.

Les også: Unikt samarbeid om batteri-prosjekt

Underliggende EBIT for Ekstruderte Løsninger gikk ned fra 284 millioner kroner i fjerde kvartal 2017 til 202 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2018. Den positive effekten av høyere marginer ble utliknet av økte produksjonskostnader i forbindelse med oppstarten av nye produktlinjer i Europa, og negative effekter som følge av lavere produktpremie i Midtvesten og innføringen av toll basert på paragraf 232 i USA. Ytterligere kostnader grunnet integrasjon og omstrukturering av de to pressverkene som nylig er kjøpt opp i Brasil, hadde også en negativ effekt på kvartalet.

Underliggende EBIT for Energi økte fra 457 millioner kroner i fjerde kvartal 2017 til 500 millioner kroner i fjerde kvartal 2018. Økningen skyldes hovedsakelig vesentlig høyere priser, som delvis ble utliknet av lavere produksjon og negative effekter knyttet til prisendring på en intern kraftkontrakt med smelteverket i Neuss.

Hydros underliggende EBIT for 2018 utgjorde 9.069 millioner kroner, en nedgang fra 11.215 millioner kroner i 2017. Resultatnedgangen reflekterer negative effekter knyttet til produksjonsbegrensningen ved Alunorte og økte råvarekostnader, som delvis ble utliknet av høyere all-in metall- og aluminapriser, i tillegg til det positive bidraget fra en full konsolidering av Ekstruderte Løsninger. Resultatet i 2018 ble positivt påvirket av de gode resultatene i Energi og bedre marginer og volumer nedstrøms.

Hydro klarte ikke å nå målet om 500 millioner kroner i forbedringsprogrammet Bedre i 2018, noe som i hovedsak skyldes situasjonen i Brasil. Av samme grunn vil Hydro heller ikke klare å nå målet for 2019 under dette programmet.

Les også: Brasil-anlegg er blitt sertifisert

Hydros netto gjeldsposisjon økte fra 6,5 milliarder kroner til 8,7 milliarder kroner i slutten av fjerde kvartal. Netto kontantstrøm tilført fra driften utgjorde 0,9 milliarder kroner. Netto kontantstrøm benyttet til investeringsaktiviteter, utenom kortsiktige investeringer, utgjorde 2,6 milliarder kroner.

Hydros styre foreslår å utbetale et utbytte på 1,25 kroner per aksje for 2018, noe som reflekterer selskapets robuste finansielle stilling, men også et krevende år for selskapet. Forslaget til utbytte representerer et utdelingsforhold på 58 prosent av rapportert resultat etter skatt for året. Dette reflekterer selskapets langsiktige politikk om å tilby sine aksjonærer en konkurransedyktig kontantavkastning. Hydros utbyttepolitikk tilsier en utbetaling tilsvarende 40 % av selskapets nettoresultat over forretnings-syklusen, der 1,25 kroner per aksje anses som et minimumsnivå.

Hydros rapporterte EBIT utgjorde 335 millioner kroner i fjerde kvartal 2018, sammenliknet med 4,511 millioner kroner i fjerde kvartal 2017.  For året 2018 som helhet utgjorde Hydros rapporterte EBIT 8.679 millioner kroner, sammenliknet med 12.189 millioner kroner i 2017.

Kilde: Pressemelding fra Hydro
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Fikk besøk av fiskeriministeren

Kjøkkenprodusent er konk

Vant kontrakt for TechnipFMC Norge

Kommunen vil redde Vard Aukra

Lederskifte i Island Offshore

Agnete Johnsgaard-Lewis ny sjef i Norske Shell

Nyhetsbrev

ABB lanserer podcast om grønt skifte i havbruk

Tre Hurtigruteskip blir hybride

Tyrkisk militærkupp - i Storbritannia?

1

Alt klart for Aqua Nor

Her er 24 nye næringsmuligheter for Norge

Fisk på land avhengig av AGA

Ukens vits: Billig kjole

Bedre for Endur

Ny elferge på Breviksambandet

- Må satse på havvind nå!

Økt fastlandseksport

Fortsatt mye svovel i lufta i Øst-Finnmark

Rosenberg skal foreta «extreme makeover»

Har laget torgboder – flere er interesserte

Ny rapport: Havbruksnæringen vokser

Ny verdens største brønnbåt på vei

Kongen utnevner letegeolog til Ridder av St. Olavs Orden

RS «Prinsesse Ragnhild» døpt

Ukens vits: Lønnsforhøyelse

Imenco kjøper undervanns-kommunikasjonsvirksomhet

Internasjonalt forskningsprosjekt på havet

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Bergsli Hantek: Sikkherhetshengsler gir økt beskyttelse av operatørene

- Rust deg til å møte fremtiden

Arcos Hydraulik AB satser i Norge sammen med Fuglesangs AS

Kverneland Aqua flytter

Tilbyr totalpakke for havbruksnæringen

HYDAC Prosessfilter

Beckhoff Automation på Aqua Nor

Aqua Nor 2019 - Transport av dødfisk ved hjelp av vakuum

Casestudie: TRIPLEXPUMPE stempelpumpe for amoniakk - Lionpak

Besøk oss på Aqua Nor 2019

LASER-skjæring

Sew-Eurodrive til Aqua Nor

Hydac til Aqua Nor 2019

New concept designed from Munck Cranes

Brødrene Dahl AS stiller ut på OTD19, 16-17. oktober i Stavanger.

FPU ladesett art nr 2114307

Stort utvalg av luftdrevne motorer fra SPX og GLOBE

HARALD PIHL AB stiller ut på OTD19 i Stavanger.

JUMO er utstiller på Aqua Nor i Trondheim 20-23 augusti

Nyhet! CombiMaster-serien

Nippon Gases på AquaNor 20.-23. august

Åpner sveisesenter på Alnabru

Kampanje

Revisjonsstans på Gullfaks C

Månedens referanse – Juli 2019

Send til en kollega

0.196