23948sdkhjf

Hydro-smell i fjerde kvartal

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Hydros underliggende resultat før finansposter og skatt gikk ned til 534 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenliknet med 3.555 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Resultatet reflekterer hovedsakelig effekten av produksjonsbegrensningen ved Alunorte og økte råvarekostnader.

  • Underliggende EBIT 534 millioner kroner
  • 50 % produksjon ved Alunorte, Paragominas og Albras
  • Vesentlig høyere råvarekostnader
  • Svakere resultater nedstrøms grunnet marginer og volum
  • Solid resultat fra Energi som følge av høye priser
  • Forbedringsprogrammet Bedre påvirket av situasjonen ved Alunorte – målet for 2018 ble ikke nådd, og målet 2019 vil heller ikke nås
  • Forslag til utbytte for 2018 på 1,25 kroner per aksje
  • Det globale markedet for primæraluminium ventes å være i underskudd i 2019, fortsatt makroøkonomisk usikkerhet

– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Han legger til at aluminaraffineriet Alunorte har gjort framskritt mot å kunne gjenoppta normal produksjon, men at det fortsatt er usikkert når det vil kunne skje.

Les også: Hydro-brann raskt slokket

– Selv om 2018 har vært et krevende år for Hydro, har vi også tatt flere viktige skritt for å sikre vår framtidige konkurranseevne. Vi har blant annet integrert forretningsområdet Ekstruderte Løsninger, nådd full produksjon ved teknologipiloten på Karmøy, sikret vårt framtidige kraftbehov i Norge og forbedret resultatene ved den nye produksjonslinjen for bilkomponenter i Tyskland, sier Brandtzæg.

HYDRO-SJEF Svein Richard Brandtzæg. FOTO: HYDRO

– I 2019 forventer vi at det globale markedet for primæraluminium vil være i underskudd, selv om økende makroøkonomisk usikkerhet kan føre til noe redusert etterspørsel, sier han.

Underliggende EBIT for Bauksitt & Alumina gikk vesentlig ned sammenliknet med fjerde kvartal året før, fra 1.872 millioner kroner i 2017 til 493 millioner kroner i 2018. Resultatutviklingen skyldes effektene av redusert produksjon både ved Alunorte og Paragominas og høyere priser på råvarer, som delvis ble utliknet av høyere realiserte aluminapriser og positive valutaeffekter.

Les også: Hydro kjøper seg ytterligere opp

Underliggende EBIT for Primærmetall gikk ned fra 1.377 millioner kroner i fjerde kvartal 2017 til et tap på 677 millioner kroner i samme periode i 2018, hovedsaklig grunnet høyere alumina og karbonpriser, i tillegg til lavere salgsvolum.  

I Metallmarked gikk underliggende EBIT for fjerde kvartal opp fra 185 millioner kroner i 2017 til 275 millioner kroner i 2018, hovedsakelig som følge av bedre resultater fra omsmelteverkene og positive valuta- og lagervurderingseffekter, som delvis ble utliknet av lavere resultater fra handelsvirksomheten.

HODEBRY: Hydros anlegg i brasilianske Alunorte skaper fortsatt hodebry for selskapet. FOTO: HYDRO

Underliggende EBIT for Valsede Produkter gikk vesentlig ned sammenliknet med fjerde kvartal 2017, fra 95 millioner kroner i 2017 til et tap på 113 millioner kroner i 2018. Bedre resultater fra produksjonslinjen AL3 for bilkomponenter og positive valutaeffekter ble mer enn utliknet av lavere salgsvolum og marginer, i tillegg til økte personalkostnader og kostnader til energi og vedlikehold. Resultatet for aluminiumverket i Neuss gikk ned, ettersom de positive effektene av den nye kraftkontrakten ble mer enn utliknet av økende råvarepriser og lavere positive lagereffekter.

Les også: Hydro Husnes satser på aluminium til bilindustrien

Underliggende EBIT for Ekstruderte Løsninger gikk ned fra 284 millioner kroner i fjerde kvartal 2017 til 202 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2018. Den positive effekten av høyere marginer ble utliknet av økte produksjonskostnader i forbindelse med oppstarten av nye produktlinjer i Europa, og negative effekter som følge av lavere produktpremie i Midtvesten og innføringen av toll basert på paragraf 232 i USA. Ytterligere kostnader grunnet integrasjon og omstrukturering av de to pressverkene som nylig er kjøpt opp i Brasil, hadde også en negativ effekt på kvartalet.

Underliggende EBIT for Energi økte fra 457 millioner kroner i fjerde kvartal 2017 til 500 millioner kroner i fjerde kvartal 2018. Økningen skyldes hovedsakelig vesentlig høyere priser, som delvis ble utliknet av lavere produksjon og negative effekter knyttet til prisendring på en intern kraftkontrakt med smelteverket i Neuss.

Hydros underliggende EBIT for 2018 utgjorde 9.069 millioner kroner, en nedgang fra 11.215 millioner kroner i 2017. Resultatnedgangen reflekterer negative effekter knyttet til produksjonsbegrensningen ved Alunorte og økte råvarekostnader, som delvis ble utliknet av høyere all-in metall- og aluminapriser, i tillegg til det positive bidraget fra en full konsolidering av Ekstruderte Løsninger. Resultatet i 2018 ble positivt påvirket av de gode resultatene i Energi og bedre marginer og volumer nedstrøms.

Hydro klarte ikke å nå målet om 500 millioner kroner i forbedringsprogrammet Bedre i 2018, noe som i hovedsak skyldes situasjonen i Brasil. Av samme grunn vil Hydro heller ikke klare å nå målet for 2019 under dette programmet.

Les også: Hackerangrep koster Hydro dyrt

Hydros netto gjeldsposisjon økte fra 6,5 milliarder kroner til 8,7 milliarder kroner i slutten av fjerde kvartal. Netto kontantstrøm tilført fra driften utgjorde 0,9 milliarder kroner. Netto kontantstrøm benyttet til investeringsaktiviteter, utenom kortsiktige investeringer, utgjorde 2,6 milliarder kroner.

Hydros styre foreslår å utbetale et utbytte på 1,25 kroner per aksje for 2018, noe som reflekterer selskapets robuste finansielle stilling, men også et krevende år for selskapet. Forslaget til utbytte representerer et utdelingsforhold på 58 prosent av rapportert resultat etter skatt for året. Dette reflekterer selskapets langsiktige politikk om å tilby sine aksjonærer en konkurransedyktig kontantavkastning. Hydros utbyttepolitikk tilsier en utbetaling tilsvarende 40 % av selskapets nettoresultat over forretnings-syklusen, der 1,25 kroner per aksje anses som et minimumsnivå.

Hydros rapporterte EBIT utgjorde 335 millioner kroner i fjerde kvartal 2018, sammenliknet med 4,511 millioner kroner i fjerde kvartal 2017.  For året 2018 som helhet utgjorde Hydros rapporterte EBIT 8.679 millioner kroner, sammenliknet med 12.189 millioner kroner i 2017.

Kilde: Pressemelding fra Hydro
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Gode kvartalstall fra Aker BP

Kongsberg-bedrift nest beste arbeidsplass

Verdens første hybride hurtigbåt

Ny kontrakt for Salthammer

TMS skal bygge visningssenteret i Skutvik

Fortsatt «in» å søke petroleumsrettet utdanning

Nyhetsbrev

Stor aktivitet innen elektrifisering av luftfarten

Nytt gassrør fra det norske gasstransportsystemet til Europa

Vellykket norsk fellessatsing på Hannover Messe

Juridiske tips: Utvelgelse ved nedbemanning - Ansiennitetsprinsippet

GMC skal bygge om Mongstad

Positive signaler fra leverandørindustrien

Har laget «uknuselig stålgitar»

Grønt Stål - klimakompensert bruk av stål gjennom skogplanting

Ekspedisjonscruiseskipet ankom Ulstein

Viktige årsmøter torsdag

Equinor styrker sin satsing på klimalederskap

Kitron sikrer seg storordrer

Hydro-brann raskt slokket

God påske fra oss i Metal Supply!

Vurderer å selge fregatt-stål

Bislett først med lagring av solenergi på brukte bilbatteri

Ukens vits: Holdbar til…

Gassrørselskap solgt for 12 milliarder

Ambassadører på energi-besøk til Vestlandet

Ukens vits: Ekstra fridag

Ny daglig leder i Elpro

Slutter etter 54 år

Byggebransjen dropper stål og betong – går for tre

Nedetid for portalen

Ukens vits: Nyansatt

Norsk selskap går inn i subsea-konsortium

Første stålet i P2-prosjektet kuttet

Ukens vits: Den smarte narrer den dumme…?

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Sykle til jobben aksjonen 2019 braker løs - iTec velger en aktiv reisevei

BRANNSIKKERHET: Har bedriften øvd på evakuering?

Astrup AS kan nå tilby smidde emner i en rekke kvaliteter og utførelser

Produktnyheter vekket stor interesse på KUKAs automasjonsdager

FJERO fills major order for skidding cylinders for Russia

Vibrasjonsfri dreiing – digitalt tilkoblet

Besøk oss på Control 2019 i Stuttgart!

Lav terskel med KUKA Ready Packs

Astrup har blant annet karbonstål på menyen til påske!

Kulelagerhuset: Slik finner du dine lagringer ut i fra mål og/eller referansenummer

HYDAC: Øk driftssikkerheten og oljens levetid i dine hydraulikksystemer

Summ Road Show IBS QMS & Teamcenter

Brannsikkerhet: Er bygget mitt forskriftsmessig sikret?

Watech Introduserer HMS-Sikker Rørspyling

Spilde Mek ISO-sertifisert

ZEISS utvider seg!

Energibesparende ventilasjonsfilter fra Interfil

SDT 340 Kit packed in cardbox

Hentec stiller ut på The 24th International Offshore Crane and Lifting Conference

Tankspyling for små tanker

TL50 pro med IO link. Programmer ditt lystårn selv

BRANNSIKKERHET: Brannkurs og opplæring

Profinet-kabel i robotapplikasjoner

Trådløst Solution Kit for Vibrasjonsovervåking

Forståelse av maskinens utnyttelse gir betydelig effektivitetsbidrag

Send til en kollega

0.184