23948sdkhjf

VIDEO: Fregatt-torpedoer blir detonert

Sjøforsvarets Minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra KNM Helge Ingstad. Torsdag ettermiddag ble rundt halvparten av dem detonert i Hjeltefjorden.

Resterende skal detoneres på et senere tidspunkt.

Etter sammenstøtet mellom KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS, 8. november 2018 i Hjeltefjorden utenfor Bergen, sank etter hvert fregatten. Torpedoene har nå ligget lenge under vann og batteriene er skadet.

– De sjøvannsaktiverte batteriene i torpedoene kan reagere i kontakt med luft og forårsake brann og helseskadelig røyk. Derfor ønsker vi å være føre var. Selve eksplosivene anser vi som stabile, sier sjef Minedykkerkommandoen (MDK), orlogskaptein Bengt Berdal.

Risikoen for personell ble vurdert av Sjøforsvaret og Forsvarsmateriell til å være for stor dersom torpedoene skulle blitt bragt til land for reparasjon.

– Det er knyttet usikkerhet og risiko til håndtering av skadet ammunisjon. I dette tilfellet er hensynet til personellsikkerhet vektet høyere enn gevinstene ved en videre håndtering av torpedoene. Ut fra grundige faglige vurderinger av tilstand og alternativer ble det besluttet å detonere torpedoene, sier Berdal. Minedykkerkommandoen består av spesialtrente eksplosivryddere og er Forsvarets ressurs for å håndtere sjøminer, samt all ammunisjon og terrorbomber i det maritime domenet. Det er foretatt grundige vurderinger og forberedelser for at dette blir gjort på en trygg måte.

– Alle dykking- og eksplosivsoppdrag vi foretar oss krever detaljert planlegging og grundige forberedelser. Vi må kunne løse de oppdrag vi blir gitt, samtidig som vi må sørge for så lav risiko som mulig, for våre dykkere, andre som ferdes i området, maritimt liv, miljø, og materiell, sier Berdal.

Forsvaret har innhentet vurderinger og råd fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet, Kystverket, og andre instanser for å ivareta miljøhensyn. Miljødirektoratet har innvilget søknad til tiltaket. Øvrig ammunisjon som fortsatt er om bord «Helge Ingstad» skal også ut av fregatten. Det gjøres fortløpende vurderinger på hva som kan og bør hentes ut før hevingen, og hva som kan vente til fregatten er transportert til Haakonsvern. Vurderingen for å hente ut ammunisjonen før hevingen baseres på å redusere risiko til hevingsarbeidet, og behovet for sikringstiltak i senere faser av operasjonen.

 

Kilde: Sjøforsvaret

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078