23948sdkhjf

Tjener ikke nok

Leverandørene til oljebransjen sliter fortsatt med å tjene nok penger, selv om pilene peker oppover igjen etter oljekrisen.

Metal Supply kunne torsdag fortelle om at revisjonsselselskapet EYs undersøkelse for oljeservice-bedriftene viser positive tegn, og at 2019 vil bli et godt år. Men fortsatt sliter mange av leverandørene til oljesektoren. De tjener ikke nok penger, slår Sysla.no fast i en artikkel.

– Jeg tror vi skal være forsiktige med å tenke at inntjeningen skal opp uten at vi selv gjennomfører tiltak. Leverandørene må jobbe enda smartere for å øke overskuddene. Vi konkurrerer i et globalt marked og må være mest mulig effektive, sier konsernsjef Geir Austigard i Øglænd System til Sysla.no.

Øglænd Systems inntekter falt med 40 prosent under oljekrisen, og så sent som i 2018 måtte ansatte i Norge permitteres.

Austigard forteller til nettstedet at prisbildet fortsatt er tøft, samtidig som lønn og andre faste utgifter ikke har gått ned. Det er dette som gjør at lønnsomheten blir svak. Dette skjer samtidig som de store oljelelskapene tjener mer penger. Årsak: Oljeprisen har steget og selskapene kuttet kostnader gjennom krisen.

HOVEDKONTOR: Øglænd System har sitt hovedkontor på Klepp i Rogaland. FOTO: ØGLÆND SYSTEM

Øglænd Systems har spesialisert seg på oppheng og kabelgater til elektronisk utstyr og rør. Det meste av omsetningen kommer fra oljebransjen, men selskapet har måttet se seg om etter andre bransjen etter oljekrisen. Havvindmøller er et nytt segment.

Utfordringen er altså at selskapet ikke sitter med nok igjen på bunnlinjen, og det gjør det vanskelig å investere i ny teknologi, som er avgjørende for å «følge med i timen».

Tidligere har den daglige lederen for selskapet kritisert Equinor og de store oljeselskapene for å ha presset leverandørene for mye. Det mener han ikke lenger.

– Det er ikke Equinors ansvar at servicebedriftene tjener penger. Men det er også i deres interesse at leverandørene gjør det greit. En løsning kan derfor være at man deler risikoen ved teknologiinvesteringer og samarbeider tettere. Det synes jeg også å se flere eksempler på nå, sier Austigard til Sysla.no.

Equinor på sin side mener at det er den enkelte bedrifts ansvar å sørge for sin egen konkurransesituasjon og lønnsomhet. Selskapet er helt avhengig av velfungerende leverandører, og sammen er konkurransekraften styrket – uavhengig av svingninger i oljeprisen, uttaler Equinor til Sysla.no, som også har snakket med Rosenberg verft og IKM Group.

Begge disse leverandørene forteller om bedre tider, mer å gjøre, men at konkurransen fortsatt er tøff og inntjeningen likeså. Men man ser bedring i situasjonen.

Øglænd Systems ble etablert i 1977, og har hovedkontor på Klepp. Selskapet har i dag 150 ansatte i Norge, og 400 ansatte på verdensbasis. Selskapet har produksjon i Kina og Malaysia, og er eid av storkonsernet Hilti Group i Lichtenstein, skriver Sysla.no.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095