23948sdkhjf

Oljeservice-sektoren kan vente seg opptur i år

Revisjonsselskapet EY skriver i en ny rapport at de tror omsetningen vil stige med 8 prosent i 2019 for oljeserviceselskapene.

Oljeservice-næringen ble særdeles hardt rammet av oljekrisen som slo til i 2014. De tre påfølgende årene ble tøffe, og om lag 50.000 arbeidsplasser forsvant i hele oljesektoren. Oljeservice ble særdeles hardt rammet.

Dette skriver Sysla.no torsdag morgen. De har fått tak i den ferske rapporten fra revisjonsselskapet EY, som tror kriseårene er over, og at oljesektoren vil få en økt omsetning inneværende år på 8 prosent.

Om lag 1200 bedrifter er undersøkt, og EY sier i rapporten at bunnen ble nådd for selskapene i 2017. Oppturen snudde i 2018, men det er først i år at de positive tallene vil bli merkbare i selskapenes årsoppgjør.

Omsetningsøkningen på 8 prosent er et statistisk gjennomsnitt, så det vil alltid være selskap som vil gjøre det både dårligere og bedre enn dette snittet. Ifølge Sysla.no går det fortsatt litt i motbakke for selskaper som jobber med rigger og for offshorerederier.

Utfordringen for oljeservicebedriftene er at de ikke tjener nok penger, selv om inntektene går opp. Dette har sin bakgrunn i at det ble inngått langsiktige kontrakter i et marked som var svakt, og dermed hadde lave priser. «Bransjen kan derfor ikke helt friskmeldes», melder EY.

Den samlede omsetningen for oljeservicenæringen har EY i år beregnet til 326 milliarder kroner, men driftsmarginen før nedskrivinger er anslått til kun 3,6 prosent. Dette innebærer, skriver Sysla.no, at bedriftene kun sitter igjen med bare en tredel av det de gjorde i 2007.

Videre er marginkurven slak, og innhentingen vil ta lenger tid enn nedturen.

Når tidene blir bedre, vil leverandørene få mer makt – i den forstand at de får bedre forhandlingskort når kontrakter inngås. Når det er nedtur og krise, må leverandørene «stå med lua i hånda» og nærmest ta til takke med de oppdragene de kan få. Den nye positive utviklingen kan imidlertid føre til at lønnsomheten blir bedre i oljeservice.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11