23948sdkhjf

Høye utslipp av svoveldioksid ved Russlandgrensen

Utslipp av svoveldioksid fra russiske smelteverk førte fredag til at innbyggere med luftsveisplager i Sør-Varanger ble bedt om å holde seg innendørs.

Til tross for at norske myndigheter i flere år har bedt de russiske smelteverkene i Nikkel-området om å innføre tiltak som skal begrense utslipp av svovelrøyk, ble det fredag meldt om store mengder svovelrøyk i Sør-Varanger kommune. Folk med luftsveisutfordringer ble bedt om å holde seg innendørs.

Det var en av Norsk institutt for luftforsknings (NILU) målestasjoner som fanget opp det høye nivået av svovelrøyk.

De russiske smelteverkene reduserte produksjonen til et minimum samme kveld. Situasjonen var mye bedre lørdag, men miljøvernorganisasjonen Bellona mener at norske myndigheter må stille strengere krav til våre russiske naboer når det gjelder forurensning.

Noen av de russiske smelteverkene ligger under en mil fra norskegrensen, og utslippene kan forurense både grunnvann, elver og innsjøer. NRK, som skrev om saken i helgen, opplyser at når luftforurensningen er høy, kan personer med hjerte- og karsykdommer få negative effekter. Fredag var det en del i lokalområdet som fikk metallsmak i munnen, ifølge Sør-Varanger Avis.

Ordføreren i kommunen, sier til NRK at utslippene er miljøkriminalitet og er en tragedie for innbyggerne i Sør-Varanger. Han mener at myndighetene på begge sider av grensen må ta tak i problemene knyttet til svovelforurensning. Han vil mandag sende et brev til miljøvernministeren og be om at noe blir gjort.

Ordføreren sier videre til NRK at eierne av verkene på russisk side er milliardærer og at de derfor burde ha råd til å rydde opp.

- Noe annet er helt uakseptabelt, sier han.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062