23948sdkhjf

Gratis kurs i livssyklusanalyse

Den verdensomspennende bransjeorganisasjonen World Steel Association (Worldsteel) har lansert et gratis nett-basert kurs i livssyklusanalyse (LCA) på steeluniversity.org.

Kurset er en introduksjon til livssyklusanalyse, en metode for analyse av produkters påvirkning av miljøet under produksjon, bruk og gjenvinning. I kurset er det eksempler på forskjellige typer LCA-scenarier som kan være relevante i stålindustrien. Kurset er utviklet i samarbeid med foreleseren, professor Dr Matthias Finkbeiner, instituttleder for bærekraftig teknologi ved det tekniske universitet i Berlin.

World Steel Association har også oppdatert sin verdensomspennende database som inneholder livssyklusdata for ulike stålprodukter.

Prosjektleder Lasse Kilvær hos Norsk Stålforbund har tatt det gratis online-kurset i regi av Worldsteel.

- Kurset er en grei innføring og et kort alternativ for de som ikke ønsker eller har anledning til å ta en høyere utdannelse i faget. Dette er jo egentlig et tema som er alt for omfattende til å lære seg å mestre på et kort kurs. Kurset som Worldsteel tilbyr fungerer som en innføring for de som lurer på hvordan en LCA fungerer, og for eksempel skal bestille en EPD, sier Kilvær.

Prosjektlederen i stålforbundet sier at man ved å ta kurset får en grunnforståelse for LCA, men at det krever en viss kunnskap om stålproduksjon. -Undervisningen er generell, men oppgavene setter den nye kunnskapen inn i en spesifikk kontekst, nemlig stålproduksjon. Kurset går også på engelsk. Det hjelper å vite hva for eksempel en electric arc furnace er, sier Kilvær. Siden kurset er nettbasert og delt i moduler, kan man ta det når man vil. Tatt i ett vil kurset ta rundt en halv dag.

- Jeg fikk en klarere forståelse for stadiene i en LCA, og problemstillingene knyttet til dette. Jeg tror kurset kan passe for alle som jobber med stål og miljø, sier han

Norsk Stålforbunds daglige leder, Kjetil Myhre, sier at det er et regimeskifte i forhold til miljøkrav i særlig bygg- og anleggsbransjen for tiden.

- Vi ser nå at stadig flere, deriblant Statens Vegvesen, nå krever at det er stålprodusentenes egne EPDer (Environmental Product Declaration) som skal være gjeldende, ikke EPDer som er basert på gjennomsnittlige miljødata fra flere stålverk, innsamlet av World Steel Association, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094