23948sdkhjf

«Leteboring-sak» på nytt i rettssalen

Samtidig som han jobbet for leteteknologiselskapet Petromarker, planla han å starte et konkurrerende selskap. I første rettsrunde tapte han. Nå pågår saken på nytt i rettssystemet.

Det er Teknisk Ukeblad (TU) som skriver om den litt spesielle rettssaken som tok til denne uka. Jostein Kjerstad startet leteteknologiselskapet Petromarker, og var også leder av dette selskapet. Men samtidig var han i ferd med å starte opp et konkurrerende selskap.

Saken er at Petromarker hevder at Kjerstad mens han var sjef for selskapet «systematisk tappet» dem og forberedte oppstarten av et konkurrerende leteteknologiselskap.

Petromarker brakte saken til rettssalene for to år siden, og vant fram i Oslo tingrett. Tingretten slo fast at Kjerstad hadde brutt konkurranseklausulen i arbeidsavtalen han hadde med Petromaker og handlet også illojalt mot selskapet han startet og var leder for. Kjerstad og hans nye selskap, ORG Geophysical, ble sammen dømt til å betale 7,5 millioner kroner til Petromarker, samt dekke 6 millioner kroner av sakskostnadene deres.

Kjerstad på sin side anket dommen, og det er den nye runden i retten som nå foregår. Rettssaken startet ifølge TU tirsdag denne uka. Avisa skriver videre at det har foregått en bitter strid mellom Petromarker og Kjerstad over flere år.

For å forstå bakgrunnen for tvisten er det nødvendig å gå inn på de to ulike selskapenes teknologier: Petromarker har en teknologi som øker sannsynligheten for funn ved leteboring etter olje. Teknologien som brukes er et supplement til seismikk. Teknologien til Petromarker vil kunne fastslå om det er olje eller vann i brønnene, ifølge TU. ORG Geophysical har utviklet en metode for «elektromagnetisk oljeleting». Denne teknologien kan gi en indikasjon på om det er mineralendringer under havbunnen. Hvis så er tilfellet kan det tyde på at det er gass og olje lenger ned.

Kjerstad advokat, Christian Galtung i advokatfirmaet Kluge, sier til TU at de anket dommen fordi de mener den er feil. Han forventer at lagmannsretten frifinner Kjærstad og hans nye selskap ORG Geophysical. I sitt innlegg til lagmannsretten skriver advokaten at «det vil bli anført at det er rent tøv at Kjerstad eller andre i Petromarker skal ha holdt på med et «hemmelig prosjekt».

Petromarker på sin side var selvsagt fornøyd med dommen i tingretten, men mener at Kjerstad og ORG Geophysical burde betalt et større pengebeløp.

  

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062