23948sdkhjf

Ferje kolliderte nesten med kystkorvett

Ferjeselskapet Fjord 1 forteller i en rapport at en av selskapets ferjer holdt på å kollidere med en kystkorvett i Hjeltefjorden bare seks dager før KNM «Helge Ingstad»-ulykken.

Det er NRK som skriver at transportselskapet Fjord 1 har overlevert en rapport til Sjøfartsdirektoratet. I rapporten går det fram at MF «Eydøyfjord» holdt på å kollidere med en kystkorvett fra Forsvaret bare seks dager før KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tanksipet TS «Sola». Nesten-ulykken skal ha skjedd i Hjeltefjorden, samme område hvor fregatt-ulykken fant sted.

NRK skriver at ferjeselskapet kategoriserer hendelsen som en «nestenulykke» med fare for liv og store materiell skader. Om bord i ferja var et mannskap på fire og 25 passasjerer. Rapporten har vært holdt hemmelig fram til nå, og den skildrer dramatiske minutter for mannskapet på ferja.

Det var på ettermiddagen 2. november i fjor at vakthavende offiser og matros på ferja så en båt som seilet innover fjorden fra sørvest. Det viste seg å være kyrstkorvetten KNM «Steil» fra Sjøforsvaret, som var på vei nordover og hadde en fart på 21,4 knop. Ferja gikk med en fart på 12 knop, skriver NRK.

NESTEN-ULYKKE?: KNM "Steil" fra Sjøforsvaret.

Korvetten deltok i NATO-øvelsen "Triden Juncture" og hadde ikke AIS-senderen på, men dukket opp på ferjas radar, og det viste seg snart at de to fartøyene var på kollisjonskurs med hverandre. Da tok ferja kontakt med KNM «Steil», som bekreftet at de sakket farten. Men videre derfra er det stor usikkerhet om det som skjer. Mannskapet på ferja oppfatter situasjonen som dramatisk og mener fregatten krysser bak ferja med 30 meters margin.

Mannskapet på korvetten avviser at det var kollisjonsfare, og sier at de de reduserte farten slik de bli bedt om av bilferja. Skipssjefen på «Steil» sier til NRK at de mener de var 150 meter bak ferja da de passerte denne, og at fregatten har oppført seg i henhold til regelverk til sjøs.

Rapporten er nå sendt til Statens Havarikommisjon.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078