23948sdkhjf

Svakeste norske krone på 10 år

«Den norske kronen nådde i julen sitt svakeste nivå siden finanskrisen i 2008 da en Euro koster over 10 kroner. Fallende børser, lavere oljepris, nervøse investorer og lite kjøp av norske kroner er blant årsakene som nevnes.»

Dette er noe av det salgs- og markedsdirektør hos Astrup AS, Thomas Engen, biter seg merke i når vi nå går inn i 2019.

I sin markedsrapport for desember skriver Engen at gjennomsnittet for en Euro i desember ble 9,80 kroner.

«Utover året spås kronen sterkere, de fleste anslår en styrking på 6 til 7 prosent mot Euro. På LME har det ikke vært de store bevegelsene, metallprisene har gått noe tilbake ettersom dollaren har styrket seg. Norske innkjøpssjefer synes noe mindre optimistiske», skriver Engen.

PMI for desember endte på 55,9. Dette er ned 0,3 fra november, men fortsatt godt over 50 som indikerer vekst i industrien. Kinesisk PMI derimot rapporteres på 49,4 som er et signal om nedgang. Lavere innenlandsk etterspørsel, samt mindre eksport demper optimismen. Handelskrigen mot USA og frykt for at man ikke kommer til enighet innen mars med påfølgende eskalering er det man er bekymret for.

«I metallbransjen godkjente EU-kommisjonen KME sitt oppkjøp av MKM, begge store produsenter av kobber. EU ser ikke at de tyske produsentene får en så dominerende posisjon at de kan styre markedet/priser etc», heter det videre i rapporten.

MARKEDSRAPPORT: Salgs- og markedsdirektør hos Astrup, Thomas Engen. FOTO: MORTEN DAHL

Engen mener at tilgjengeligheten er god for bulk/standardmaterialer i rustbestandig stål og aluminium. Outokumpu kan levere rustbestandige plater og coil allerede i slutten av februar fra verket i Finland, mens spesialitetene fra de svenske verkene ikke kan leveres før i april. Hydros valseverk i Norge kan levere på 6-7 uker, mens pressverkene ligger på 4-6 uker.

-Det er lavsesong for øyeblikket, men vi regner med at leveringstidene vil øke utover vinteren. Legeringstillegget på rustbestandig gikk ytterligere litt ned fra desember, og det blir neppe noen rekyl til februar. Gjennomsnittprisen på kobber steg 10 øre per kilo i desember, i tillegg økte alle produsentene sitt finansieringspåslag på kobber fra i dag. På plast er ingen store endringer i pris og leveringssituasjonen, men prisene påvirkes selvsagt av den svake kronen, avslutter Thomas Engen hos Astrup.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126