23948sdkhjf

Ny hav-katapult skal styrke norsk industri

Et nytt nasjonalt testsenter for utvikling av grønne energisystem er nå i drift på Stord. Ved å tilby fasiliteter for testing av nye produkter og løsninger, skal Sustainable Energy norsk katapult-senter gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige internasjonalt. - Gull verdt for industrien, sier senterets første kunde.

I juni i år fikk næringsklyngen NCE Maritime CleanTech i oppdrag fra SIVA å bygge opp et nasjonalt katapultsenter for utvikling av bærekraftige energisystem for havnæringene. Senteret har fått navnet Sustainable Energy norsk katapult-senter, og ble stiftet 20. desember. Inn på eiersiden går Norwegian Maritime Energy Complex, Unitech, Haugaland Kraft, Bergen Teknologioverføring og NCE Maritime CleanTech.

Gjennom senteret skal norske industribedrifter få tilgang til å leie utstyr og kompetanse for å teste ulike typer bærekraftige energisystem med for eksempel batteri og hydrogen brenselceller.

- Senteret har stor bredde, med kompetanse fra forskingsmiljø, teknologiselskap og rederier. Vi står nå klare til å ta imot selskap fra hele Norge og bidra til at nye ideer blir utviklet raskere, billigere og med mindre risiko, sier prosjektleder for Sustainable Energy norsk katapult-senter, Willie Wågen

Fasiliteter tilgjengelig i den nye Katapulten er blant annet The Switchs testsenter for maritim kraftelektronikk på Stord, UNITECH Offshore sine anlegg på Stord og Bømlo, Haugaland Kraft sitt mikronett på Utsira, skip fra flere rederier,  samt testfasiliteter i sjø hos MetCenter. Senteret tilbyr også kompetanse og fasiliteter fra en rekke forskingsinstitusjoner som IFE, UiB, NHH/SNF, IFE og NORCE.  I tillegg er næringsklyngen NCE Maritime CleanTech sentral i den nye satsingen sammen med bedriftsnettverket Norwegian Marine Energy Complex.

- Ved å gi bedrifter tilgang til testfasiliteter i verdensklasse bidrar senteret til at industrien kan få nye produkter og løsninger raskere ut i markedet. Senteret får derfor en viktig rolle både når det gjelder å styrke norsk industri og å akselerere teknologiutviklingen vi trenger for å nå klimamålene våre, sier daglig leder i NCE Maritime CleanTech, Hege Økland.

Sustainable Energy er blitt etablert på rekordtid, og tok i desember imot sin første kunde. Da utførte IKM Technology undervannstesting av en elektromor i The Switchs testsenter på Stord. Motoren skal brukes i farkoster som legger kabler til flytende havvind-prosjekter. 

- Å ha tilgang til slike fasiliteter i Norge er gull verdt for små selskap som oss, som ikke har midler til å bygge opp tilsvarende anlegg selv. At vi får testet produktet skikkelig før vi tar det ut i felten sparer oss for mye tid og penger, sier Jostein Reinsnos, daglig leder i IKM Technology.

- For norsk næringsliv er det viktig å få et katapult-senter innanfor energiproduksjon, lagring, distribusjon og styring. Sustainable Energy Norsk katapult-senter inngår i en nasjonal satsing som vil bidra til å styrke innovasjonsevnen og dermed konkurransekraften for bedrifter over hele landet, sier Bjørn Arne Skogstad, programleder for Norsk katapult i Siva.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078