23948sdkhjf

Bedre tider for utvinningsnæringen

Etter to år med nedgang går det nå bedre i næringene innenfor utvinning av olje og naturgass. Reduksjon av kostnader og oppgang i priser har ført til økt produksjonsverdi.

Dette skriver Statistisk sentralbyrå på sine nettsider. Nye tall ble lagt fram onsdag.

Samlet produskjonsverdi for olje- og gassutvinningstjenester endte på 629 milliarder kroner i 2017, viser statistikken Olje- og gassutvinning og utvinningstjenester. Dette er en økning på 14,7 prosent fra året før.

Til tross for positive utviklingen for olje- og gassområdet, er det fortsatt en viss usikkerhet for næringen. Særlig utvinningstjenester er utsatt som følge av at markedet for prosjekter og feltutvikling fortsatt er svakt.

Total bearbeidingsverdi hadde en økning på 22,7 prosent i 2017. Tallene viser at utvinningsnæringen økte resultatet med 26,6 prosent i 2017. Dette skyldes hovedsakelig økte olje- og gasspriser.

For tjenestenæringen har priseffekt liten påvirkning. Til tross for økende oljepris har priser på tjenester til utvinning falt kraftig i 2017. Næringene hadde en nedgang i resultatet på 16,9 prosent fra året før,

Den totale produktinnsatsen falt med 13,5 prosent og endte på 104 milliarder kroner.

Resultatet for 2017 viser at selv om næringene har vært opptatt av kostnadskutt var produksjon av olje og naturgass (målt i Sm3) stabilt. Den samlede produksjonen var omtrent som året før.

Det var 23 840 sysselsatte i næringene olje- og gassutvinning og rørtransport i 2017, en nedgang på 6 prosent fra året før.

Utvinningsnæringen hadde et samlet lønnskostnadskutt på 4,8 prosent. Dette følger av at næringen har effektivisert og tilpasset seg et lavere aktivitetsnivå.

I utvinningstjenester fortsatte nedbemanningen. Det var 25 485 sysselsatte i denne næringen i året, en nedgang på 12,7 prosent fra året før. Tjenestenæringen kuttet også lønnskostnadene betydelig, med 26,9 prosent.

 

Kilde: Staitistisk sentralbyrå

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094