23948sdkhjf

«Kinesisk» stålhengebru åpnet av statsministeren

Erna Solberg åpnet denne helgen Hålogalandsbrua på E6 ved Narvik. To år etter den skulle vært åpnet.

SE VIDEO av byggingen av Hålogalandsbrua.

Hengebrua, som er Norges nestlengste, og den sjette lengste hengebrua i Europa, har vært en varm potet i flere år. I helgen åpnet altså brua, som er 1,5 km lang, og den offisielle snorklippingen sto statsminister Erna Solberg for. Den har kostet fire milliarder kroner å bygge. Brua korter reiseveien med 15 til 20 minutter, ifølge NRK.

Det spesielle med denne brua er at den for det meste er produsert i Kina. Det ble sett på som svært omstridt at Kinas største brubyggerkonsern, Sichuan Road and Bridge Group (SRGB) fikk jobben etter anbudskonkurranse. Ifølge NRK fikk det kinesiske selskapet jobben med å bygge metalldekket og monteringen av kabler og fester. I tillegg vant et kinesisk stålverk konkurransen om å levere metallet.

Da det ble kjent at kineserne vant disse konkurransene, var det sterk murring blant norske entreprenører. Konsernsjefen i en av Nord-Norges største entreprenører, Leonard Nilsen & Sønner, sa blant annet dette til NRK da tildelingen fant sted:

- Jeg frykter at kinesiske gigantselskap skal ovekjøre det norske markedet. Dette kan ikke være intensjonen til norske myndigheter. Det er kjempestore kinesiske selskap med den kinesiske staten i ryggen vi konkurrerer med.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125