23948sdkhjf

Ny måte å merke subsea-slanger på

Aker Solutions har mottatt de første slangene i sitt slag fra finske Cajo Technologies.

Slangene skal brukes subsea og er unike i verdenssammenheng. Det finske selskapet har utviklet en helt ny metode for merking av subsea-slanger, som i mange henseende har vært en utfordring for mange subsea-operatører.

- Vår teknologi muliggjør svært presise og varige markeringer for nesten alle typer materialer på en rask og kostnadseffektiv måte. Når det gjelder hurtighet kan vi møte våre kunders produksjonslinjer, noe som betyr at merkingene kan foregå uten å stanse selve produksjonen av slangene. Vi bytter også ut tradisjonelle merkemetoder, sier administrerende direktør i Cajo, Biko Karsikas.

Ifølge Aker Solutions bruker de slanger som er laget i PE-plast. Det har vært utfordrende å få plass permante merkinger på PE-plastens overflate da denne er svært glatt.

Merkingen av subsea-umbilicals inkluderer metermerking, ID-nummer og en vedvarende linje på tre ulike sider. Den vedvarende linjen indikerer styrken på slangen, når den blir lagt på havbunnen – gjerne opp til titalls kilometer av gangen. En produksjonsenhet kan være så lang som 80 km.

- Når det gjelder Aker Solutions spilte integreringen av vår software og vårt utstyr en avgjørende rolle. De ønsket en merkecelle som kommuniserte direkte med deres eget MES- og SCADA-system, sier Karsikas i Cajo videre. Iføge Cajo Technologies var det en stor utfordring knyttet til kontrastene ved merkingen. I tillegg var det bare mulig å gjøre merking på den ene siden av subsea-slangen. Cajos nye teknologi gjør det mulig å se merkingen på slangene under vann fra alle vinkler.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094